Töltött füge sonkabugyolában

Gasztro

Töltött füge sonkabugyolában

Gáspár Kinga receptje

Az iroda kertjének egyik sarkában hatalmas fügefa terpeszkedik. Akkora, hogy alatta akár piknikezni is lehetne, ha nem volna tele egész nyáron falánk darazsakkal. Ontja ugyanis az érett fügét még a nagy szárazság ellenére is. Amióta érik, szinte naponta csodájára jártam, és nem csak: én is szívesen dézsmáltam termését. Elkereszteltem pálinkafának, ugyanis olyan gyorsan érik rajta a füge, hogy képtelenség mindet leszedni, és az erjedő gyümölcs illata jó messzire érzik. Erről a fügefáról való a töltött füge alapanyaga.

 

Hozzávalók

  • 10 érett, de nem túlérett füge
  • 10 szelet fekete-erdei sonka
  • 10 dkg kéksajt

A sütéshez:

  • 2 kanálnyi olívaolaj vagy egy kanálnyi vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A fügét megmossuk, szárazra itatjuk egy papírtörlővel, majd papírszalvétával kibélelt tálra tesszük, és betesszük a hűtőbe 2 órára. A kéksajtot villával jól összetörjük, a sonkaszeleteket keresztben megfelezzük, majd miután a füge kihűlt és kissé megdermedt, éles késsel kettévágjuk mindegyiket. Egy kávéskanállal minden füge közepéből kikaparjuk a magot, hozzáadjuk a kéksajthoz, és jól összedolgozzuk, majd a töltelékkel megtöltjük a félbevágott fügéket.

Az így megtöltött fügéket belecsavarjuk a fekete-erdei sonkába, és felhevített olajon vagy vajon gyorsan megsütjük. Egyszer megforgatjuk, és pillanatok alatt elkészül.

Nosztalgiakiflivel a szaftját is feltunkolhatjuk.

Tipp: akinek nem ízlik a kéksajt vagy egyszerűen csak kevésbé intenzív ízeket szeretne, készítheti krémfehérsajttal, fetával vagy édesen, mascarponeval is.