Az iroda kertjének egyik sarkában hatalmas fügefa terpeszkedik. Akkora, hogy alatta akár piknikezni is lehetne, ha nem volna tele egész nyáron falánk darazsakkal. Ontja ugyanis az érett fügét még a nagy szárazság ellenére is. Amióta érik, szinte naponta csodájára jártam, és nem csak: én is szívesen dézsmáltam termését. Elkereszteltem pálinkafának, ugyanis olyan gyorsan érik rajta a füge, hogy képtelenség mindet leszedni, és az erjedő gyümölcs illata jó messzire érzik. Erről a fügefáról való a töltött füge alapanyaga.
Hozzávalók
- 10 érett, de nem túlérett füge
- 10 szelet fekete-erdei sonka
- 10 dkg kéksajt
A sütéshez:
- 2 kanálnyi olívaolaj vagy egy kanálnyi vaj
Elkészítés
A fügét megmossuk, szárazra itatjuk egy papírtörlővel, majd papírszalvétával kibélelt tálra tesszük, és betesszük a hűtőbe 2 órára. A kéksajtot villával jól összetörjük, a sonkaszeleteket keresztben megfelezzük, majd miután a füge kihűlt és kissé megdermedt, éles késsel kettévágjuk mindegyiket. Egy kávéskanállal minden füge közepéből kikaparjuk a magot, hozzáadjuk a kéksajthoz, és jól összedolgozzuk, majd a töltelékkel megtöltjük a félbevágott fügéket.
Az így megtöltött fügéket belecsavarjuk a fekete-erdei sonkába, és felhevített olajon vagy vajon gyorsan megsütjük. Egyszer megforgatjuk, és pillanatok alatt elkészül.
Nosztalgiakiflivel a szaftját is feltunkolhatjuk.
Tipp: akinek nem ízlik a kéksajt vagy egyszerűen csak kevésbé intenzív ízeket szeretne, készítheti krémfehérsajttal, fetával vagy édesen, mascarponeval is.
Ajánljuk még: