Gasztro

Tökpörkölt főzőtökkel, cukkinival, hokkaidoval

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 főzőtök
  • 1 közepes cukkini
  • 1 hokkaido
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 szem paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • durvára őrölt bors
  • majoranna ízlés szerint

 

Tovább olvasok

Elkészítése:
A tököket meghámozzuk, felkockázzuk, majd picit megsózzuk, és állni hagyjuk. Ha a főzőtök, illetve a cukkini még zsenge, akkor azokat nem muszáj meghámozni.

Amíg a tökök állnak a sóban, az olívaolajon megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, valamint a karikára vágott fokhagymát. Ezután beleszórjuk a fűszerpaprikát és a sózott tökkockákat, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a tököt.

Ízlés szerint sózzuk, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ne hígítsuk fel túlságosan, inkább apránként adagoljuk hozzá a vizet. Mielőtt levesszük a tűzről, adunk hozzá még egy felaprított fokhagymagerezdet, és máris tálaljuk.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.