Tökfasírt szendvics
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.10.09.
A sütőtök annyi mindenre jó: októbertől februárig ki sem fogyhatunk a tökös ötletekből! Ez a tökfasírt valóban tök jó, mondhatnám, hogy tökéletes. Szendvicsbe, főzelék feltétként, körettel vagy pikáns mártással vacsorára. Nálunk rendszeresen készül, mert tényleg nem lehet megunni a sütőtök eme átváltozását. Egyéni fűszerezéssel pedig személyre is szabhatjuk, mert mehet bele akár chili, gyömbér, rozmaring vagy valami illatos, távol-keleti fűszerkeverék is. Vegetáriánus hamburgerben is megállja a helyét!
Hozzávalók
- 30 dkg sütőtök
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- kakukkfű, szurokfű
- 8-10 dkg zabpehely
A sütéshez: olaj vagy zsír
A tálaláshoz:
- 4 nagy szelet kenyér
- 4 tükörtojás
- friss salátalevelek (galambbegy, rukkola)
Elkészítés
A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, a felaprított zöldfűszerekkel ízesítjük. Annyi zabpehellyel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és néhány órára lefedve pihentetjük, hogy zabpehely jól megdagadjon, magába szívja a nedvességet. A masszából olajos tenyérrel pogácsákat formálunk, alaposan összenyomkodjuk, majd forró zsiradékban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A zsiradékból kiemelve lecsöpögtetjük. A kenyérszeleteket félbevágjuk, salátalevelekkel megágyazunk a tökfasírtnak, majd egy-egy tükörtojással megkoronázzuk, végül a második kenyérszelettel befedjük a szendvicset.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!