Tökfasírt szendvics

Gasztro

Tökfasírt szendvics

A sütőtök annyi mindenre jó: októbertől februárig ki sem fogyhatunk a tökös ötletekből! Ez a tökfasírt valóban tök jó, mondhatnám, hogy tökéletes. Szendvicsbe, főzelék feltétként, körettel vagy pikáns mártással vacsorára. Nálunk rendszeresen készül, mert tényleg nem lehet megunni a sütőtök eme átváltozását. Egyéni fűszerezéssel pedig személyre is szabhatjuk, mert mehet bele akár chili, gyömbér, rozmaring vagy valami illatos, távol-keleti fűszerkeverék is. Vegetáriánus hamburgerben is megállja a helyét!

Hozzávalók

  • 30 dkg sütőtök
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, szurokfű
  • 8-10 dkg zabpehely

A sütéshez: olaj vagy zsír

A tálaláshoz:

  • 4 nagy szelet kenyér
  • 4 tükörtojás
  • friss salátalevelek (galambbegy, rukkola)

Elkészítés

A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, a felaprított zöldfűszerekkel ízesítjük. Annyi zabpehellyel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és néhány órára lefedve pihentetjük, hogy zabpehely jól megdagadjon, magába szívja a nedvességet. A masszából olajos tenyérrel pogácsákat formálunk, alaposan összenyomkodjuk, majd forró zsiradékban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A zsiradékból kiemelve lecsöpögtetjük. A kenyérszeleteket félbevágjuk, salátalevelekkel megágyazunk a tökfasírtnak, majd egy-egy tükörtojással megkoronázzuk, végül a második kenyérszelettel befedjük a szendvicset.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho