Tojásleves másképpen

Gasztro

Tojásleves másképpen

Pesti István receptje

 Hozzávalók: 

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 ek köménymag
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 liter szárnyas alaplé
  • 2 db babérlevél
  • 2 db kaffírlime-levél
  • ½ thai citromfű
  • 4 karika gyömbér
  • 2 szem paprika
  • 2 szem paradicsom
  • chili ízlés szerint
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 1 ek halszósz
  • 1 ek tonhalpehely
  • 2 szál újhagyma
  • 1 cs koriander
  • 1 cs petrezselyem
  • lime-lé

Roppanós tészta:

  • 1 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 2 ek liszt

A tálaláshoz:

  • lardo
  • 1 kk kaviár
  • 1 kk tojáskaviár
  • aprított snidling

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés: 

Olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott salottahagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét és lepirítjuk. Ezután jön a köménymag, melyet hagyunk kipattogni, majd jöhet rá a fűszerpaprika. Ezt követően felengedjük az alaplével, felforraljuk, és hozzáadjuk a fűszereket: babérlevelet, kaffírlime-levelet, thai citromfüvet, gyömbért. Frissítjük paprikával, paradicsommal, lime-lével, és ízlés szerint chilivel. Ekkor kerül bele a világos szójaszósz és a halszósz, mely a sósságot erősíti, illetve a tonhalpehely, ami leheletnyi füstösséget ad az ételnek.

Ezután a levet felfőzzük, majd 5-10 perc múlva hozzáadjuk a zöldfűszereket. Lehúzzuk az edényt a tűzről,  hagyjuk, hogy a fűszerek kiázzanak, és 5-6 perc múlva leszűrjük.

A tésztához a tojást, vajat, sajtot, lisztet összedolgozzuk, majd belekenjük egy csipke mintájú szilikonformába. 180 fokon 8-9 perc alatt el is készül. (Akár ostyasütőben is megsüthetjük.)

Végül a leszűrt, visszamelegített levest buggyantott tojással, egy kiskanál kaviárral, tojáskaviárral és aprított snidlinggel, valamint egy szelet lardóval tálaljuk.

 

Már követem az oldalt

X