Tikkadt kertben sovány vigasz: kövér porcsin

Gasztro

Tikkadt kertben sovány vigasz: kövér porcsin

Vannak növények, amelyek az utóbbi időben utálatos gyomból kedvelt vadnövénnyé szelídültek. Ilyen a tyúkhúr, a gyermekláncfű és nyáron a kövér porcsin is. Pedig a vérbeli kertészeknek délelőtti csemegéje ez utóbbi, hiszen aki okosan műveli a kertjét, az előbújó kis porcsinokat is ugyanúgy dédelgeti, mint az ültetett palántáit. Ha pedig a nagyváros dzsungelében van dolgunk, csodálkozzunk rá a természet erejére, hiszen olyan helyeken bukkan fel, ahol amúgy növények számára elképzelhetetlen lenne az élet: a forró aszfalt repedéseiből, a műfű és a beton találkozásából, a megrepedt lépcsőlap élőből is előtör. Mert az élet élni akar, a porcsin a bizonyítékunk erre.

Június végétől a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, és boldogan burjánzik mindenfelé. A kövér porcsin (Portulaca oleracea) leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük, amelyek kellemesen savanykás ízükkel kiválóak nyári salátákba, vagy összevágva vajas kenyérre szórva.

Nagyon jól illik ízben és színben is a paradicsomsalátába, de finom pesztó alapját is képezheti.

Üdítő nyári levest vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Nem csak finom, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag növény. Sószegény diétában kifejezetten ajánlott!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Kövér porcsin leves hidegen

Hozzávalók

  • 2 nagy maréknyi kövér porcsin
  • 2 közepes burgonya
  • 2 tojás
  • 4 dl kefir

Elkészítés

A burgonyát hájában puhára, a tojásokat keményre főzzük, kihűtjük. A porcsint alaposan leöblítjük, összedaraboljuk. A megfőtt, meghámozott burgonya kétharmad részét a megtisztított főtt tojásokkal együtt kis kockára vágjuk, félretesszük. A többi burgonyát a kefirrel meg a porcsinnal együtt turmixgépbe tesszük és habosra turmixoljuk. Megsózzuk, beletesszük a burgonya-és tojáskockákat. Máris tálalhatjuk, de forró, nyári napokon még jobban esik, ha jégbe hűtjük – vagy egy-egy jégkockával kínáljuk!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Kövér porcsin főzelék

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 nagy maréknyi kövér porcsin
  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dl húsleves
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

Elkészítés

A porcsint folyó víz alatt leöblítjük, lecsöpögtetjük és nem túl apróra összevágjuk. A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a zsemlemorzsát, rádobjuk a porcsint, elkeverjük. Felöntjük a húslevessel és lassú tűzön 4-5 percig forraljuk. A tejfölben simára eldolgozzuk a tojássárgákat, és a kész főzeléket behabarjuk vele. Most már éppen csak egyet rottyantunk rajta és máris tálalhatjuk a kellemesen savanykás, jóízű és vitaminban gazdag, nyári főzeléket.

Fotó: Pixabay / Wikimedia Images

Savanyíthatjuk is, mégpedig fermentálással (vagy, ha jobban tetszik, kovászolással, így készül a savanyú káposzta, a kovászos uborka is):

rétegezzük sóval üvegbe, nyomjuk le, hogy levet eresszen, és tegyük szobahőmérsékletű helyre.

Néhány nap alatt lejátszódik a folyamat, aminek a végeredménye egy ropogós, kellemesen savanykás, nagyszerű porcsin, amit savanyúságként fogyaszthatunk – vagy el lehet csipegetni a vajas kenyér mellé.

Ajánljuk még: