Június végétől a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, és boldogan burjánzik mindenfelé. A kövér porcsin (Portulaca oleracea) leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük, amelyek kellemesen savanykás ízükkel kiválóak nyári salátákba, vagy összevágva vajas kenyérre szórva.
Nagyon jól illik ízben és színben is a paradicsomsalátába, de finom pesztó alapját is képezheti.
Üdítő nyári levest vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Nem csak finom, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag növény. Sószegény diétában kifejezetten ajánlott!
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Kövér porcsin leves hidegen
Hozzávalók
- 2 nagy maréknyi kövér porcsin
- 2 közepes burgonya
- 2 tojás
- 4 dl kefir
- só
Elkészítés
A burgonyát hájában puhára, a tojásokat keményre főzzük, kihűtjük. A porcsint alaposan leöblítjük, összedaraboljuk. A megfőtt, meghámozott burgonya kétharmad részét a megtisztított főtt tojásokkal együtt kis kockára vágjuk, félretesszük. A többi burgonyát a kefirrel meg a porcsinnal együtt turmixgépbe tesszük és habosra turmixoljuk. Megsózzuk, beletesszük a burgonya-és tojáskockákat. Máris tálalhatjuk, de forró, nyári napokon még jobban esik, ha jégbe hűtjük – vagy egy-egy jégkockával kínáljuk!
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Kövér porcsin főzelék
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 4 nagy maréknyi kövér porcsin
- 5 dkg vaj
- 6 dkg zsemlemorzsa
- 4 dl húsleves
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
Elkészítés
A porcsint folyó víz alatt leöblítjük, lecsöpögtetjük és nem túl apróra összevágjuk. A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a zsemlemorzsát, rádobjuk a porcsint, elkeverjük. Felöntjük a húslevessel és lassú tűzön 4-5 percig forraljuk. A tejfölben simára eldolgozzuk a tojássárgákat, és a kész főzeléket behabarjuk vele. Most már éppen csak egyet rottyantunk rajta és máris tálalhatjuk a kellemesen savanykás, jóízű és vitaminban gazdag, nyári főzeléket.
Fotó: Pixabay / Wikimedia Images
Savanyíthatjuk is, mégpedig fermentálással (vagy, ha jobban tetszik, kovászolással, így készül a savanyú káposzta, a kovászos uborka is):
rétegezzük sóval üvegbe, nyomjuk le, hogy levet eresszen, és tegyük szobahőmérsékletű helyre.
Néhány nap alatt lejátszódik a folyamat, aminek a végeredménye egy ropogós, kellemesen savanykás, nagyszerű porcsin, amit savanyúságként fogyaszthatunk – vagy el lehet csipegetni a vajas kenyér mellé.
Ajánljuk még: