Gasztro

Terítéken a töltött hagymák

Vajon a hagyma lehet főszereplő ? Vagy ő csak amolyan mellékszereplő egy ételben, amelyről tudomást sem veszünk, csak a hiányát vesszük észre és szenvedjük meg? Azoknak ajánlom jó szívvel kedvenc töltött hagymáinkat, akik számára ínycsiklandó a hagymás-zsíros kenyér, a hagymasaláta, a francia hagymaleves. Ugyanis ilyen az, amikor a hagyma kapja a főszerepet egy nagy tál téli vígjátékban.

 

Kakukkfüves gombával bélelt hagyma

Hozzávalók:

  • 4 szép nagy hagyma
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 1-1 csokor friss kakukkfű és petrezselyem
  • őrölt bors
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
toltott-hagyma-receptek

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A hagymákat megtisztítjuk, a tetejükről egy „kalapot” levágunk. Az alját mindegyiknek egyenesre igazítjuk, hogy szépen megálljanak a tálon. A közepüket pedig vájjuk ki úgy, hogy körülbelül egy centiméter vastag faluk maradjon. Az így előkészített hagymákat forrásban lévő, sós, ételízesítő porral fűszerezett vízbe dobjuk, és 2-3 percig főzzük, majd lecsepegtetjük.

A kivájt hagymából egy kisebb maréknyit felaprítunk, az olajon üvegesre sütjük. Beledobjuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Bőven megszórjuk kakukkfűvel, petrezselyemmel, és a gombák üregébe halmozzuk. Ráhelyezzük a kalapokat, majd kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk. A tetejére egy pici vajat morzsolunk, és forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Kolbásszal töltött hagyma

Hozzávalók:

  • 8 db közepes vöröshagyma
  • 40 dkg sütni való kolbász
  • 2-3 evőkanál liszt
  • a sütéshez olaj
toltott-hagyma-receptek

 

Elkészítés:

A megtisztított vöröshagymákat forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, és hosszában félbevágjuk. A kolbász héját lehúzzuk, a húst villával szétnyomkodjuk. A hagymák belsejét kiemeljük úgy, hogy 2-3 levél maradjon és a fél hagymákat a kolbászhússal megtöltjük.

Két-két megtöltött fél hagymát összeillesztünk, hústűvel (vagy fogpiszkálóval) átszúrjuk, rögzítjük, majd lisztben megforgatjuk. Bő, forró olajban 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és forrón kínáljuk. Természetesen megtölthetjük házilag fűszerezett húskeverékkel is!

 

Öreghegyi töltött hagyma

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál olaj
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 tojás
  • 8 dkg rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl kefir
toltott-hagyma-receptek

 

Elkészítés:

A fehérbort vízzel duplájára hígítjuk, majd sóval, babérlevéllel ízesítjük és felforraljuk. A megtisztított hagymákat beletesszük és fedő alatt puhára főzzük. A megfőtt hagymákat lecsepegtetjük, majd a tetejéről egy lapot levágunk, a belsejét kiszedjük úgy, hogy körülbelül egy centi vastag fala maradjon. Az olajon megpirítjuk a nagyon apróra vágott gombát. Hozzáadjuk az egész tojást, a rizst, a finomra vágott petrezselymet, sóval, őrölt borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A gombás masszát a kivájt hagymákba töltjük. Lábosba tesszük, és annyi hagymás levet öntünk rá, hogy ellepje. 15-20 perc alatt puhára pároljuk.

Ha a rizs a töltelékben megpuhult, a töltött hagymákat kivesszük a léből. A visszamaradt levet a liszttel elkevert kefirrel besűrítjük, majd az apróra vágott hagymaforgácsot is beletéve még egyszer átforraljuk. A hagymás mártást a töltött hagymákra öntjük és máris tálaljuk.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!