Tenkeshegyi parasztos libamáj
2020.11.07.
Márton napja a vendégszeretet szimbóluma, Szent Márton messze földön híres volt jóságáról, adni akarásáról. A szárnyasokhoz is anekdota kötik: állítólag a ludak közé bújt, mikor püspöknek akarták választani, ám az állatok gágogása elárulta. Márton-nap ma is a vendégszeretet napja, amikor sokan előszeretettel fogyasztanak libát.
Együnk hát libát idén is, mondjuk egy jó parasztos libamáj formájában!
Hozzávalók:
- 1 kg hízott libamáj
- libazsír
- 1 kg vöröshagyma
- 3 db paradicsom
- 3 db nyers paprika
- erős paprika, ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- őrölt bors, ízlés szerint
- húsleves
Elkészítés:
A májakat hosszában vágjuk ketté és tegyük egy lábosba, melynek az alját megkentük libazsírral. Ezután borítsuk be a félkarikára vágott vöröshagymával, a karikára vágott paradicsommal és csípős paprikával, majd szórjuk meg az őrölt borssal.
Öntsünk rá annyi húslevest, hogy ellepje. Tegyük a tűzre és nagy lángon kezdjük el forralni, majd ízesítsük a fűszerpaprikával, végül süssük össze. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk.
A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.
Ajánljuk még:
Nagy írónk, Móra Ferenc felesége tékozlóan gazdálkodott: elzsúrozott egy egész életművet. Míg férje halhatatlan műveit vetette papírra, addig ő sütött-főzött, majd újra sütött és sütött, roskadoztak az asztalok a tekintélyes vendéglátások alkalmával, tudományát pedig meg is írta. Szakácskönyve határtalanul népszerű lett nyomban, és nem csak a férjének köszönhetően.