Tenkeshegyi parasztos libamáj

Gasztro

Tenkeshegyi parasztos libamáj

Márton napja a vendégszeretet szimbóluma, Szent Márton messze földön híres volt jóságáról, adni akarásáról. A szárnyasokhoz is anekdota kötik: állítólag a ludak közé bújt, mikor püspöknek akarták választani, ám az állatok gágogása elárulta. Márton-nap ma is a vendégszeretet napja, amikor sokan előszeretettel fogyasztanak libát. 

Együnk hát libát idén is, mondjuk egy jó parasztos libamáj formájában! 

Hozzávalók:

  • 1 kg hízott libamáj
  • libazsír
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db nyers paprika
  • erős paprika, ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • őrölt bors, ízlés szerint
  • húsleves

Elkészítés:

A májakat hosszában vágjuk ketté és tegyük egy lábosba, melynek az alját megkentük libazsírral. Ezután borítsuk be a félkarikára vágott vöröshagymával, a karikára vágott paradicsommal és csípős paprikával, majd szórjuk meg az őrölt borssal.

Öntsünk rá annyi húslevest, hogy ellepje. Tegyük a tűzre és nagy lángon kezdjük el forralni, majd ízesítsük a fűszerpaprikával, végül süssük össze. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk.

A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

„Nem fecske módra kell átsuhanni a könyvön” – Móra Ferencné szakácskönyve

Nagy írónk, Móra Ferenc felesége tékozlóan gazdálkodott: elzsúrozott egy egész életművet. Míg férje halhatatlan műveit vetette papírra, addig ő sütött-főzött, majd újra sütött és sütött, roskadoztak az asztalok a tekintélyes vendéglátások alkalmával, tudományát pedig meg is írta. Szakácskönyve határtalanul népszerű lett nyomban, és nem csak a férjének köszönhetően.