Tejes krumplileves
Olvasási idő: 1 perc

Tejes krumplileves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg főznivaló krumpli
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg füstölt kolbász
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 6-7 dl liter tej
  • 1 csokor fodroskel
  • 2 ek sertészsír

Elkészítés

A füstölt oldalast föltesszük főni. Ha már majdnem elkészült, berakjuk mellé a feldarabolt kolbászt is. A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben megfőzzük. Közben ízesítjük babérlevéllel és fokhagymával.

A fodroskelt durvára összevágjuk. Egy kevés sertészsíron megfuttatunk két gerezd felaprított fokhagymát, majd jöhet hozzá a fodroskel. Néhány perc alatt megfonnyasztjuk, közben picit meg is sózzuk.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a levest. A burgonyához adjuk a húsokat, és annyit öntünk hozzá a füstös főzőléből, hogy az ételnek leves állaga legyen. Ezután hozzáöntjük a tejet, majd az egészet összeforraljuk. Végül a fodroskelt is belerakjuk, majd forrón tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!