Hozzávalók
- 1 l tej
- 30 dkg szélesmetélt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek kristálycukor
- csipetnyi só
Elkészítés
A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a szélesmetéltet, megsózzuk, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tészta jól megszívja magát tejjel. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd lefedjük, és hagyjuk degedni.

Amint a tészta felszívta a tejet, tálalhatjuk. Megszórhatjuk fahéjjal vagy kakaóval, és ha nem érezzük elég édesnek, porcukorral is.
Mi villával ettük ezt a tejbelaskát, de változata is van: van, aki cérnametélttel – ahogy nálunkfelé mondják, „reverendadíszítővel” – készíti, és hígabbra hagyja, hogy kanalazható legyen. A lényeg, hogy ezt a receptet is ízlésünk szerint variálhatjuk.

Azt hiszem, hogy nagyanyám azért készítette villás ételnek, mert sokszor valamilyen esti kézimunka, feldolgozómunka közben ettük: csipegettünk egy-egy falatot, és a munka is haladt. Olykor még egy kis pergelt cukrot is tett a tetejére, amit aztán elropogtathattunk.
Ajánljuk még: