Aranydurbincs az ünnepi tányéron
A Földközi-tengerből érkező aranydurbincs kiválóan illik a karácsonyi asztalra, hiszen a legegyszerűbb formában elkészítve is ízletes és mutatós, ráadásul sokféle körettel variálható. Készíthetünk hozzá sült zöldségeket, majonézes krumplisalátát, de egy egyszerű, balzsamecettel megbolondított friss salátával vagy spárgaágyon is nagyszerű fogás. Fűszerezhetjük fokhagymával, borssal, oregánóval, de használhatunk hozzá halak fűszerkeveréket is, és persze ne sajnáljuk tőle a rozmaringot és a citromot se!
Fotó: 123RF
Borbás Marcsi legjobb halas receptjei
Ma van a Halak napja: jó alkalom, hogy valamilyen ízletes halételt készítsünk ebédre vagy vacsorára. Összegyűjtöttünk néhány receptet Borbás Marcsi gyűjteményéből – kezdők és ínyenc halrajongók számára egyaránt akad köztük kívánatos falat.
Vörös tonhal – nem csak sushimihez!
A ponty, a pisztráng és a lazac mellett érdemes beterveznünk az ünnepekre vörös tonhalból készült fogásokat is. Az egyik legnépszerűbb elkészítési módja a tonhal filé steaknek való megsütése – talán azért is, mert így nagyszerűen variálható különféle köretekkel és mártásokkal. Jól illik mellé a zöldköret, a tejszínes vagy a fehérboros mártás, a gombaragu, de a hölgyburgonya vagy a rizs is. Fűszerezése egyszerű: ami a halakhoz általában passzol, azt a tonhal is szeretni fogja. Vigyázzunk, hogy sütéskor ne szárítsuk ki!
Fotó: 123RF
Tonhalas tészta sült kelbimbóval
Borbás Marcsi receptje
Fűszeres ínyencség: a fekete kagyló
A tenger gyümölcsei ma már itthon is népszerű alternatíva. A friss fekete kagyló húsa igazi csemege, amihez ha van egy jó receptünk, vendégváró fogásnak is remek választás lehet. Vásárláskor figyeljünk, hogy friss, tömör, zárt kagylókat válasszunk! Van, aki a kagylót nyersen is fogyasztja – ez esetben még a vásárlás napján fel kell használni –, de nálunk a nyers hal- és tenger gyümölcsei sokkal ritkábban kerülnek az asztalra, mint ahol ezek az alapanyagok őshonosak és a helyi gasztronómia szerves részét képezik. Mi sokkal jobban kedveljük a borban párolt, fűszervajban megforgatott fekete kagylót, de sokunk kedvence spagettivel, fokhagymásan, tejszínesen elkészítve is.
Fotó: 123RF
Tenger gyümölcseivel készült saláta
Borbás Marcsi receptje
Megosztó különlegesség: a fenséges osztriga
El kell ismernünk, hogy az osztriga nem mindenki kedvence, ahogy azt is, hogy sokan nem is kóstolták még, tehát nem tudhatják, milyen is valójában. Titka, hogy minden apró részletre figyelni kell vele kapcsolatban: frissen kell beszerezni, csakis zárt páncélú példányokat, jól megtisztítani, azonnal jégágyra helyezni, majd óvatosan felbontani, vigyázva, hogy a benne rejlő értékes nedvek ne csorogjanak ki. Ha felbontottuk, szétnyitva visszahelyezzük a jégágyra, majd ízesítjük citrommal, szószokkal – ízlés szerint. Az osztriga szinte kívánja a proseccot vagy a pezsgőt, tehát – a kaviárhoz hasonlóan – igazi ünnepi ínyencségnek számít.
Fotó: 123RF
Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!
Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől.
A garnélarákban nem fogunk csalódni
A tenger gyümölcsei közül talán a garnélarák az egyik legnépszerűbb alapanyag a magyar konyhában, amit ilyenkor, ünnepek táján is szívesen fogyasztunk. Elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így azok is bátran kísérletezhetnek vele, akik csak most ismerkednek a konyhaművészet fortélyaival, és szeretnének valami különlegességet varázsolni az ünnepi asztalra. Párolva hidegtálra, sütve salátába vagy körettel, de tésztába forgatva is nagyszerű fogás. Tálalhatjuk szószokkal, mártogatósnak – különösen jól mennek hozzá a csípős szószok, az ayoli és az édes-savanyú mártás –, készíthetjük serpenyőben, brokkolival vagy édesköménnyel, fokhagymával, de tejszínes mártásban, rizs mellé is. A garnélarák olyan hálás alapanyag, hogy nyugodtan alkossunk saját receptet vele, mert nehéz elrontani.
Fotó: 123RF
Cézársaláta sült garnélával
Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje
Vadas fantáziák őzgerincre
Ha kilépnénk az ünnepi menü rutinjából, érdemes a vadhúsok felé is elkalandoznunk. Igaz, hogy a vadhúsok előkészítése több időt igényel, de minden fáradságot megér a végeredmény. Az őzgerincet például, amely az állat legnemesebb része, érdemes hosszabb ideig – 1-3 napig – szárazpácban érlelni mielőtt megsütjük. Ez a zsírszegény és fehérjékben gazdag vöröshús szereti a vörösboros mártás, valamint a fanyarabb gyümölcsökből készült szószokat. Egyben sütve nemcsak nagyon ízletes, de mutatós fogás is az ünnepi asztalon. Pácoláshoz használhatunk zöld- és egzotikus fűszereket is, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk alkotni.
Fotó: 123RF
Őzgerinc paszternákkal, birsalmával és csipkebogyóval
Kollár Endre receptje
Fűszerek és gyümölcsök – az édes megannyi árnyalata
A karácsonyi ünnepkörben kétségtelenül főszerepet kapnak az édes ízharmóniák, különösen a mézzel és cukorral készített finomságok. E klasszikus kettős bűvköréből nyugodtan kiszabadíthatjuk fantáziánkat, ahogy az alma-narancs-dió hármas mellett is gondolkodhatunk más, nem szezonális gyümölcsökben is.
Bátran próbáljuk ki az agávé szirupot, a kesudió vajat, ha édes, krémes desszerteket tervezünk, ízesítéshez szeressük vissza a magyar konyha elfeledett kedvencét, az isteni sáfrányt, és a sok édesség mellé bátran számítsunk a hűsítő málna vagy a különböző más erdei gyümölcsök nyújtotta lehetőségekre is. Süteménybe, pohárkrémbe, sörbetnek vagy alkoholmentes koktélokba tervezve igazi ünnepi különlegességet varázsolhatunk belőlük. Szerencsére ma már minden friss és liofilizált alapanyag elérhető a METRO ünnepi kínálatában.
Fotó: 123RF