Tedd izgalmasabbá a karácsonyi menüt különleges ínyencségekkel!

Gasztro

Tedd izgalmasabbá a karácsonyi menüt különleges ínyencségekkel!

Az év végi ünnepek többek között azért is nagyon kedvesek számunkra, mert egész sor hagyományos fogás mellett nosztalgiázhatunk a közösen megélt kedves pillanatokról. Az együttlét élményét azonban még izgalmasabbá tehetjük, ha a klasszikusok közé becsempészünk néhány új különlegességet is betervezünk. Mutatunk pár ötletet.

Aranydurbincs az ünnepi tányéron

A Földközi-tengerből érkező aranydurbincs kiválóan illik a karácsonyi asztalra, hiszen a legegyszerűbb formában elkészítve is ízletes és mutatós, ráadásul sokféle körettel variálható. Készíthetünk hozzá sült zöldségeket, majonézes krumplisalátát, de egy egyszerű, balzsamecettel megbolondított friss salátával vagy spárgaágyon is nagyszerű fogás. Fűszerezhetjük fokhagymával, borssal, oregánóval, de használhatunk hozzá halak fűszerkeveréket is, és persze ne sajnáljuk tőle a rozmaringot és a citromot se! 

Fish dorado baked with asparagus

Fotó: 123RF 

Borbás Marcsi legjobb halas receptjei
Ma van a Halak napja: jó alkalom, hogy valamilyen ízletes halételt készítsünk ebédre vagy vacsorára. Összegyűjtöttünk néhány receptet Borbás Marcsi gyűjteményéből – kezdők és ínyenc halrajongók számára egyaránt akad köztük kívánatos falat. 

Vörös tonhal – nem csak sushimihez!

A ponty, a pisztráng és a lazac mellett érdemes beterveznünk az ünnepekre vörös tonhalból készült fogásokat is. Az egyik legnépszerűbb elkészítési módja a tonhal filé steaknek való megsütése – talán azért is, mert így nagyszerűen variálható különféle köretekkel és mártásokkal. Jól illik mellé a zöldköret, a tejszínes vagy a fehérboros mártás, a gombaragu, de a hölgyburgonya vagy a rizs is. Fűszerezése egyszerű: ami a halakhoz általában passzol, azt a tonhal is szeretni fogja. Vigyázzunk, hogy sütéskor ne szárítsuk ki!

Fotó: 123RF  

Fűszeres ínyencség: a fekete kagyló

A tenger gyümölcsei ma már itthon is népszerű alternatíva. A friss fekete kagyló húsa igazi csemege, amihez ha van egy jó receptünk, vendégváró fogásnak is remek választás lehet. Vásárláskor figyeljünk, hogy friss, tömör, zárt kagylókat válasszunk! Van, aki a kagylót nyersen is fogyasztja – ez esetben még a vásárlás napján fel kell használni –, de nálunk a nyers hal- és tenger gyümölcsei sokkal ritkábban kerülnek az asztalra, mint ahol ezek az alapanyagok őshonosak és a helyi gasztronómia szerves részét képezik. Mi sokkal jobban kedveljük a borban párolt, fűszervajban megforgatott fekete kagylót, de sokunk kedvence spagettivel, fokhagymásan, tejszínesen elkészítve is. 

Mussels with herbs on plate

Fotó: 123RF   

Megosztó különlegesség: a fenséges osztriga

El kell ismernünk, hogy az osztriga nem mindenki kedvence, ahogy azt is, hogy sokan nem is kóstolták még, tehát nem tudhatják, milyen is valójában. Titka, hogy minden apró részletre figyelni kell vele kapcsolatban: frissen kell beszerezni, csakis zárt páncélú példányokat, jól megtisztítani, azonnal jégágyra helyezni, majd óvatosan felbontani, vigyázva, hogy a benne rejlő értékes nedvek ne csorogjanak ki. Ha felbontottuk, szétnyitva visszahelyezzük a jégágyra, majd ízesítjük citrommal, szószokkal – ízlés szerint. Az osztriga szinte kívánja a proseccot vagy a pezsgőt, tehát – a kaviárhoz hasonlóan – igazi ünnepi ínyencségnek számít.

Opened oysters with piece of lemon on the cooper tray.

Fotó: 123RF    

Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!
Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől. 

A garnélarákban nem fogunk csalódni

A tenger gyümölcsei közül talán a garnélarák az egyik legnépszerűbb alapanyag a magyar konyhában, amit ilyenkor, ünnepek táján is szívesen fogyasztunk. Elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így azok is bátran kísérletezhetnek vele, akik csak most ismerkednek a konyhaművészet fortélyaival, és szeretnének valami különlegességet varázsolni az ünnepi asztalra. Párolva hidegtálra, sütve salátába vagy körettel, de tésztába forgatva is nagyszerű fogás. Tálalhatjuk szószokkal, mártogatósnak – különösen jól mennek hozzá a csípős szószok, az ayoli és az édes-savanyú mártás –, készíthetjük serpenyőben, brokkolival vagy édesköménnyel, fokhagymával, de tejszínes mártásban, rizs mellé is. A garnélarák olyan hálás alapanyag, hogy nyugodtan alkossunk saját receptet vele, mert nehéz elrontani.

close up shrimps and lemon with chilli on wood background

Fotó: 123RF    

Vadas fantáziák őzgerincre

Ha kilépnénk az ünnepi menü rutinjából, érdemes a vadhúsok felé is elkalandoznunk. Igaz, hogy a vadhúsok előkészítése több időt igényel, de minden fáradságot megér a végeredmény. Az őzgerincet például, amely az állat legnemesebb része, érdemes hosszabb ideig – 1-3 napig – szárazpácban érlelni mielőtt megsütjük. Ez a zsírszegény és fehérjékben gazdag vöröshús szereti a vörösboros mártás, valamint a fanyarabb gyümölcsökből készült szószokat. Egyben sütve nemcsak nagyon ízletes, de mutatós fogás is az ünnepi asztalon. Pácoláshoz használhatunk zöld- és egzotikus fűszereket is, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk alkotni.

Raw cut rack of lamb on wooden board

Fotó: 123RF    

Fűszerek és gyümölcsök – az édes megannyi árnyalata 

A karácsonyi ünnepkörben kétségtelenül főszerepet kapnak az édes ízharmóniák, különösen a mézzel és cukorral készített finomságok. E klasszikus kettős bűvköréből nyugodtan kiszabadíthatjuk fantáziánkat, ahogy az alma-narancs-dió hármas mellett is gondolkodhatunk más, nem szezonális gyümölcsökben is.

Bátran próbáljuk ki az agávé szirupot, a kesudió vajat, ha édes, krémes desszerteket tervezünk, ízesítéshez szeressük vissza a magyar konyha elfeledett kedvencét, az isteni sáfrányt, és a sok édesség mellé bátran számítsunk a hűsítő málna vagy a különböző más erdei gyümölcsök nyújtotta lehetőségekre is. Süteménybe, pohárkrémbe, sörbetnek vagy alkoholmentes koktélokba tervezve igazi ünnepi különlegességet varázsolhatunk belőlük. Szerencsére ma már minden friss és liofilizált alapanyag elérhető a METRO ünnepi kínálatában.

fresh raspberries in a transparent glass plate

Fotó: 123RF   

Málnás finomságok
„Itt a bokor, itt a málna, jaj be édes, tömd a szádba!” – írta Nemes Nagy Ágnes a málnaszedő medvebocsok történetében. Mert az első málna szemek legjobbak egyenesen a bokorról bekapva. Amikor ha nem is egész kosárral, de már bőven érik, akkor málnás receptek egész sora kínálja, hogy ezt a piros gyönyörűséget hozzáillő köntösbe csomagolva tálaljuk fel. A málnás boszorkányhab békebeli nyári desszert, a nagynénik csipketerítős, hűvös szobáit idézi. Csak frissen jó, de hamar elkészül! A kakaós túrófánkhoz nem kell sütő, a málnás kosárkák pedig nyári partira vagy ünneplésre is tökéletesek.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.