Szatymazi habos, barackos sütemény

Gasztro

Szatymazi habos, barackos sütemény

Igazi nyári finomság!

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 5 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 40 dkg őszibarack befőtt (hámozott, mag nélküli)
  • 3 cl marascinó vagy treeple-sec
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

A tojásból, cukorból, lisztből piskótalapot sütünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Amikor már éppen kemény a hab, akkor kanalanként beleszórunk 3 evőkanál cukrot és tovább verjük, hogy ismét szép kemény legyen. Ezután óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot. Kivajazott tepsibe, egyenletesen elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, körülbelül negyed óra alatt megsütjük. Amikor kihűlt, kivesszük a tepsiből.

Közben a vaníliás pudingport a használati utasítás szerint megfőzzük, langyosra hűtjük.

A befőtt levét likőrrel ízesítjük. A piskótalapot zománcos tepsi aljába tesszük, jól meglocsoljuk a likőrös gyümölcslével, majd bevonjuk a langyosra hűlt vaníliakrémmel.

A barackot vékony szeletekre vágva egyenletesen elosztjuk a tetején, kissé belenyomkodjuk a krémbe és hűtőben jól áthűtjük, hogy a krém megdermedjen.

Tálaláskor kockára vágjuk, tetejét felvert tejszínhabbal díszítjük.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.