Hozzávalók:
- 50 dkg csirkeszív
- 50 dkg csirkezúza
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 zellergumó
- 2 salottahagyma
- 15 dkg cukorborsó
- 1 db cukkini
- kakukkfű, tárkony, koriander
- só
A raguhoz:
- 10 dkg vaj
- 2 tk mustár
- friss tárkony
- fehérborecet
A daragaluskához:
- 2 db tojás
- 14 dkg búzadara
- 4 dkg zsír
- rozmaring
- kakukkfű
- só
A főzőléhez:
- 1 liter zöldségalaplé
- kakukkfű
- rozmaring
- 2 ek tökmagolaj
Elkészítés:
A szívet és a zúzát annyi vízben tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Ha felforrt, akkor lehabozzuk, mint a húslevest. Ha már nem habzik, akkor hozzáadjuk az ételhez a zöldségeket a cukorborsó és a cukkini kivételével. Mivel viszonylag hosszú ideig fog főni, nem kell apróra vágni a zöldségeket. Ízesítjük sóval és a zöldfűszerekkel, majd lefedjük, és puhára főzzük a csirkebelsőségeket.
A cukorborsót és a cukkinit felaprítjuk, megsózzuk, és vágunk rájuk a zöldfűszerekből is. Ezután hagyjuk őket állni.
Ha minden megfőtt, akkor elkészítjük a ragut.
A leveszöldségeket egy turmixba rakjuk, és lekrémesítjük. Közben adunk hozzá vajat, mustárt, friss tárkonyt és fehérborecetet. Ha elkészültünk, akkor az egészet visszaöntjük a lábosba a csirkeaprólékhoz és a maradék léhez. Körülbelül két percig még forraljuk. Ekkor adjuk hozzá a befűszerezett cukorborsót és cukkinit is.
A daragaluska főzőlevét előkészítjük, az alapléhez hozzáadjuk a fűszereket, és felforraljuk. A daragaluskához a tojások sárgáját alaposan elkeverjük a zsírral. A fehérjéket kemény habbá verjük, és adagonként, a búzadarával együtt óvatosan a masszába forgatjuk. Ízesítjük a sóval és a zöldfűszerekkel, majd két kanál segítségével a főzőlébe szaggatjuk. Lassú tűzön főzzük 25-30 percig. Érdemes végezni egy próbafőzést, tehát először csak egyetlen darabbal kezdeni. Ha szépen feljön a víz tetejére, és nem fő szét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő a grízgaluska masszájának állaga. Ha túl lágy lenne, akkor apránként adjunk még hozzá darát.
Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk is a fűszeres ragut a grízgaluskával, tökmagolajjal, friss korianderrel és snidlinggel.
Ajánljuk még: