Sütőtökös pite

Gasztro

Sütőtökös pite

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók:

Omlós tészta:

  • 11 dkg liszt
  • 5,5 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • pár csepp hideg víz

A töltelék:

 

Tovább olvasok
  • 500 g sütőtökpüré
  • 4 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 240 ml tejszín
  • 2 ek brandy
  • 90 g barnacukor
  • 1 ek méz
  • 1 kk só
  • 2 ek fahéj (ízlés szerint)
  • 1 tk kardamom
  • 1 ek gyömbér
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 kk frissen reszelt szerecsendió
  • 1 narancs héja
  • 1 ek liszt

A tálaláshoz:

  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg krémsajt
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • 1 ek brandy
  • 2-3 ek porcukor
  • tört pisztácia

 

Elkészítés:

A megsült tököt egy botmixerrel teljesen krémesre turmixoljuk.

Ezután kikeverjük a tojásokkal, a tejszínnel és a brandyvel, majd hozzáadjuk a fűszereket. Érdemes közben kóstolni, és ízlés szerinti mennyiségben ízesíteni. A fahéj elsőre talán soknak tűnhet, de ettől lesz igazán különleges ez a töltelék. Mindenki kísérletezze ki magának a megfelelő intenzitást. Végül narancshéjat reszelünk bele és egy kevés liszttel is elkeverjük.

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Figyeljünk, hogy a vaj legyen hideg, és ne dolgozzunk vele túl sokáig, hogy ne olvadjon el. Ha elkészültünk, becsomagoljuk a tésztát, és hűtőbe rakjuk minimum egy órára.

 

Amint kihűlt, kör alakúra nyújtjuk, akkorára, hogy kitöltse a piteformát, és kissé túl is lógjon rajta. Ha ezzel megvagyunk, négybe hajtjuk a tésztát, és a sütőformába emeljük, majd újra széthajtogatjuk. Beleigazítjuk a formába, és a hajlatokba is finoman benyomkodjuk, majd megszurkáljuk egy villával. Ezután ráterítünk egy sütőpapírt, és megtöltjük kerámiagyöngyökkel a belsejét, hogy ne púposodjon fel, miközben elősütjük. 190-200 fokon, légkeverésen sütjük 10 percig, majd még 3-4 percig a gyöngyök nélkül.
Ezután levágjuk egyenesre a szélét a sütőforma peremével egyvonalban. Ezt követően beletöltjük a sütőtökös keveréket, és visszatesszük a sütőbe 210 fokra. Addig sütjük, míg a töltelék még egy kissé mozog a közepében. Hűlés közben teljesen meg fog kötni. 

Tálaláshoz narancshéjjal és citromhéjjal ízesítjük a mascarpone és a krémsajt keverékét. Negyed citrom levét és fél narancs levét is hozzáadjuk, majd elkeverjük egy kanál brandyvel és a cukorral.

Ezzel a krémmel tálaljuk a kisült pitét, illetve megszórjuk tört pisztáciával.

 

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X