Gasztro

Sütőtökös curry szűzpecsenyével

Hideg időben mindig jólesik valami fűszeres, valami nagyon zamatos, valami csípős. A gyömbér, a kurkuma, a chili, a fahéj belülről is melegítenek, egy könnyű és színes egytálételnek pedig elképesztően finom ízt adnak. A sütőtöknek még nem járt le az ideje, amíg csak lehet, fogyasszuk sütve, levesnek, rakottan vagy akár egy fenséges curryben!

Hozzávalók

  • 1 kisebb szűzpecsenye
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 1 dl olaj
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 1 evőkanál chilikrém
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 30 dkg sütőtök
  • 1 csokor korianderzöld
  • 1 csapott kiskanál őrölt római kömény
  • kis darab fahéj
  • 2-3 babérlevél
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 dl natúr joghurt

Elkészítés

A szűzpecsenyét 4 darabba vágjuk. A fokhagymát, a gyömbért lereszeljük, majd külön-külön, 1-1 evőkanál olajjal, pürésítjük. A húst tálba rakjuk, 1 kiskanálnyi fokhagymapürével, 1 kiskanálnyi gyömbérpürével, fél kiskanálnyi kurkumával, csilikrémmel, sóval és 1 evőkanál olajjal alaposan bemasszírozzuk. Letakarva 1 órán át, de akár egy éjszakán át pácoljuk.

Ezután a többi felforrósított olajon a húst körös-körül megpirítjuk, majd kivesszük, és lefedve félre tesszük. A visszamaradt zsiradékba beleszórjuk a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre sütjük, rádobjuk a megtisztított, kockára vágott sütőtököt, majd beleszórjuk a fűszereket.

Néhány perces pirítás után hozzáadjuk a paradicsompürét, egy kis pohárnyi vizet, majd az elősütött húsokat is beletéve, fedő alatt addig pároljuk, míg a hús megpuhul.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ekkor beletesszük a joghurtot, a finomra vágott korianderzöldet, alaposan átforraljuk és tálaljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho