Sült keszeg mediterrán bájjal

Gasztro

Sült keszeg mediterrán bájjal

A levendularajongók őszi öröme, amikor a júniusban szépen visszavágott levendulabokrok egy újabb virágzással hálálják meg a gondoskodást. Olykor csak néhány lila kalászt lenget a szél mutatóban, máskor szép kis csokrokba is gyűjthetjük az illatos virágokat. Ha a szabadban sütünk, a parázsba dobhatunk az előző évi, megszáradt levendulaszárakból. Nem sokat, ezt is csak mértékkel, ám egy-két maréknyi belőle fenséges, finom levendulafüstös aromát ad a roston sült finomságoknak, legyen az hús, zöldség, vagy például egy karcsú keszeg.

Hozzávalók

  • személyenként egy kb. 30-35 dkg-os, konyhakész keszeg
  • frissen őrölt bors
  • 4-5 szál levendula
  • 2 evőkanál olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A halakat kívül-belül megmossuk, szárazra töröljük. A hal húsát amilyen sűrűn csak lehet, beirdaljuk. A sót frissen őrölt borssal összekeverjük, és bedörzsöljük vele a halakat, a keszeg hasába is jusson belőle, ahová 2-3 szál levendulát is teszünk. Néhány órás pihentetés után a keszegeket olajjal megkenjük és egyenként egy darab sütőpapírra fektetjük úgy, hogy mindkét oldalukra is jusson egy-egy szál levendula. A halakra ráhajtjuk a papírt, és a csomagokat tepsire tesszük. Forró sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

Dorado fish with ingridients for making. Top view with copy spac

Fotó: 123RF 

Ha megsült, a papírból kibontjuk, és néhány percre visszatesszük a sütőbe. Azon forrón, friss kenyérrel vagy burgonyapürével kínáljuk.

Ha szabadban készítjük, akkor a faszénparázsra dobhatunk egy-két maréknyi száraz levendulaszárat. Az illatos levendulafüst finoman átjárja a halat – ilyenkor természetesen nincs szükség sütőpapírra.

Nyitókép / receptfotó: Halmos Monika @rozsakunyho