Hozzávalók
- személyenként egy kb. 30-35 dkg-os, konyhakész keszeg
- só
- frissen őrölt bors
- 4-5 szál levendula
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
A halakat kívül-belül megmossuk, szárazra töröljük. A hal húsát amilyen sűrűn csak lehet, beirdaljuk. A sót frissen őrölt borssal összekeverjük, és bedörzsöljük vele a halakat, a keszeg hasába is jusson belőle, ahová 2-3 szál levendulát is teszünk. Néhány órás pihentetés után a keszegeket olajjal megkenjük és egyenként egy darab sütőpapírra fektetjük úgy, hogy mindkét oldalukra is jusson egy-egy szál levendula. A halakra ráhajtjuk a papírt, és a csomagokat tepsire tesszük. Forró sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Fotó: 123RF
Ha megsült, a papírból kibontjuk, és néhány percre visszatesszük a sütőbe. Azon forrón, friss kenyérrel vagy burgonyapürével kínáljuk.
Ha szabadban készítjük, akkor a faszénparázsra dobhatunk egy-két maréknyi száraz levendulaszárat. Az illatos levendulafüst finoman átjárja a halat – ilyenkor természetesen nincs szükség sütőpapírra.
Nyitókép / receptfotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: