Stefánia szelet

Gasztro

Stefánia szelet

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A Stefánia vagdalthoz:

  • 1,5 kg darált sertésdagadó
  • 2 zsemle
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 3 db tojás
  • 5 db főtt tojás

A forma kikenéséhez:

  • 1 ek mangalicazsír
  • 1 marék zsemlemorzsa

Elkészítés

A zsemléket félbetépjük, majd beáztatjuk egy kevés vízbe. Ha megszívták magukat, akkor kicsavarjuk belőlük a fölösleges vizet, majd a kezünkkel szétmorzsoljuk. 

A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Ezután mindent elkeverünk a darált sertéshússal. Ízesítjük a keveréket sóval, borssal, fűszerpaprikával, és a három nyers tojást is beledolgozzuk.

Ha elkészültünk, akkor egy hosszúkás, mély sütőformát kikenünk sertészsírral, majd vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A forma aljában elterítünk egy adag húsos keveréket, majd ráfektetjük hosszában a megpucolt főtt tojásokat. A maradék hússal befedjük a tojásokat, és egyenletesen elsimítjuk a Stefánia tetejét. Végül megszórjuk zsemlemorzsával.

200 fokos sütőben legalább egy órán át sütjük. Legyen szép piros a teteje!

Mielőtt kiborítjuk a formából, hagyjuk kicsit hűlni.

Tálaljuk egy jó főzelékkel, például sárgaborsó-főzelékkel!