Sörkifli

Gasztro

Sörkifli

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 4 dl zsíros tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk só

A kenéshez:

  • 1 db tojás

A díszítéshez:

  • lenmag, szezámmag vagy köménymag ízlés szerint

A töltelékhez:

  • 25 dkg natúr sajtkrém
  • friss kapor ízlés szerint
  • 5 dkg sós vaj

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Ezután a tejben elkeverjük a tojások sárgáját, és az egészet a sóval elkevert liszthez adjuk. Ha a tésztánk már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk a szobahőmérsékletű vajat is.

A tésztát ezután kidagasztjuk egészen addig, amíg elválik az edény falától. Annál finomabb lesz a kiflink, minél lazább, de még kezelhető keménységű tésztát dagasztunk. Ha szép sima és levegős, cipót formálunk belőle, letakarjuk és 50 perc alatt háromszorosára kelesztjük. Ha szépen megkelt, 4 részre osztjuk és további negyedórán át pihentetjük. Amíg pihennek a cipócskák, gyorsan összekeverjük a tölteléket. A sajtkrémmel eldolgozzuk a friss, felaprított kaprot, a puha vajat ízlés szerint sózzuk.

Ha letelt a negyedóra, korongformára nyújtjuk a tésztahalmokat, majd mindegyiket 8 db cikkre vágjuk. A körcikkeket megkenjük a töltelékkel.

Ezután a szélesebb részénél kezdve feltekerjük a kifliket. Ha szükséges, akkor még 15 percet kelesztjük őket, majd megkenjük tojássárgájával, és lenmaggal, köménymaggal, esetleg szezámmaggal díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Borbás Marcsi: kedvenc júniusi főzelékeim

Sokféle nyári főzeléket szeretek, mert minden mennyiségben meg tudom enni a friss zöldségeket! Elkészíteni pedig azért is szeretem őket, mert a sok kerti munka vagy egy-egy forgatás mellett is jut rá időm! Ezek az aktuális kedvenceim.