Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 2 tojás sárgája
- 4 dl zsíros tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kk só
A kenéshez:
- 1 db tojás
A díszítéshez:
- lenmag, szezámmag vagy köménymag ízlés szerint
A töltelékhez:
- 25 dkg natúr sajtkrém
- friss kapor ízlés szerint
- 5 dkg sós vaj
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Ezután a tejben elkeverjük a tojások sárgáját, és az egészet a sóval elkevert liszthez adjuk. Ha a tésztánk már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk a szobahőmérsékletű vajat is.
A tésztát ezután kidagasztjuk egészen addig, amíg elválik az edény falától. Annál finomabb lesz a kiflink, minél lazább, de még kezelhető keménységű tésztát dagasztunk. Ha szép sima és levegős, cipót formálunk belőle, letakarjuk és 50 perc alatt háromszorosára kelesztjük. Ha szépen megkelt, 4 részre osztjuk és további negyedórán át pihentetjük. Amíg pihennek a cipócskák, gyorsan összekeverjük a tölteléket. A sajtkrémmel eldolgozzuk a friss, felaprított kaprot, a puha vajat ízlés szerint sózzuk.
Ha letelt a negyedóra, korongformára nyújtjuk a tésztahalmokat, majd mindegyiket 8 db cikkre vágjuk. A körcikkeket megkenjük a töltelékkel.
Ezután a szélesebb részénél kezdve feltekerjük a kifliket. Ha szükséges, akkor még 15 percet kelesztjük őket, majd megkenjük tojássárgájával, és lenmaggal, köménymaggal, esetleg szezámmaggal díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.