Sárgaborsó-főzelék, ahogy Borbás Marcsi készíti

Gasztro

Sárgaborsó-főzelék, ahogy Borbás Marcsi készíti

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

A főzelékhez:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • ¼ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

A rántáshoz:

  • 2 ek mangalicazsír
  • 1 ek liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • hideg víz

A Stefánia vagdalthoz:

  • 1,5 kg darált sertésdagadó
  • 2 zsemle
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 3 db tojás
  • 5 db főtt tojás

A forma kikenéséhez:

  • 1 ek mangalicazsír
  • 1 marék zsemlemorzsa

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A Stefániához a zsemléket félbetépjük, majd beáztatjuk egy kevés vízbe. Ha megszívták magukat, akkor kicsavarjuk belőlük a fölösleges vizet, majd a kezünkkel szétmorzsoljuk. 

A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Ezután mindent elkeverünk a darált sertéshússal. Ízesítjük a keveréket sóval, borssal, fűszerpaprikával, és a három nyers tojást is beledolgozzuk.

Ha elkészültünk, akkor egy hosszúkás, mély sütőformát kikenünk sertészsírral, majd vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A forma aljában elterítünk egy adag húsos keveréket, majd ráfektetjük hosszában a megpucolt főtt tojásokat. A maradék hússal befedjük a tojásokat, és egyenletesen elsimítjuk a Stefánia tetejét. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben legalább egy órán át sütjük. Legyen szép piros a teteje! Mielőtt kiborítjuk a formából, hagyjuk kicsit hűlni.

A sárgaborsót alaposan átmossuk, és a főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk. Másnap feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi alaposan ellepi. Teszünk mellé egy negyed fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát is, így főzzük meg a borsót. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, ne főjenek szét a szemek!

Ha már megfelelő az állaga, akkor elkészítjük a rántást. A zsíron szalmasárgára pirítjuk a lisztet, és közben az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk. Végül beleszórjuk a fűszerpaprikát, és egy fél pohár hideg vízzel felöntjük. Simára keverjük, majd a főzelékhez adjuk. Néhány percig még forraljuk, majd tálalhatjuk is!

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.