Hozzávalók
A főzelékhez:
- 25 dkg sárgaborsó
- ¼ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
A rántáshoz:
- 2 ek mangalicazsír
- 1 ek liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- hideg víz
A Stefánia vagdalthoz:
- 1,5 kg darált sertésdagadó
- 2 zsemle
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 1 ek fűszerpaprika
- só
- 3 db tojás
- 5 db főtt tojás
A forma kikenéséhez:
- 1 ek mangalicazsír
- 1 marék zsemlemorzsa
Elkészítés
A Stefániához a zsemléket félbetépjük, majd beáztatjuk egy kevés vízbe. Ha megszívták magukat, akkor kicsavarjuk belőlük a fölösleges vizet, majd a kezünkkel szétmorzsoljuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Ezután mindent elkeverünk a darált sertéshússal. Ízesítjük a keveréket sóval, borssal, fűszerpaprikával, és a három nyers tojást is beledolgozzuk.
Ha elkészültünk, akkor egy hosszúkás, mély sütőformát kikenünk sertészsírral, majd vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A forma aljában elterítünk egy adag húsos keveréket, majd ráfektetjük hosszában a megpucolt főtt tojásokat. A maradék hússal befedjük a tojásokat, és egyenletesen elsimítjuk a Stefánia tetejét. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben legalább egy órán át sütjük. Legyen szép piros a teteje! Mielőtt kiborítjuk a formából, hagyjuk kicsit hűlni.
A sárgaborsót alaposan átmossuk, és a főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk. Másnap feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi alaposan ellepi. Teszünk mellé egy negyed fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát is, így főzzük meg a borsót. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, ne főjenek szét a szemek!
Ha már megfelelő az állaga, akkor elkészítjük a rántást. A zsíron szalmasárgára pirítjuk a lisztet, és közben az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk. Végül beleszórjuk a fűszerpaprikát, és egy fél pohár hideg vízzel felöntjük. Simára keverjük, majd a főzelékhez adjuk. Néhány percig még forraljuk, majd tálalhatjuk is!
Ajánljuk még: