Sajtos roló

Gasztro

Sajtos roló

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • 1 tk vaj
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 6 dl zsíros tej
  • 6 tojássárgája
  • 6 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 1 tk só
  • durvára őrölt bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Kihajtjuk a leveles tésztát, és egy-másfél centiméteres csíkokat vágunk belőle. Bevajazzuk a rolóformákat és feltekerjük rájuk a tésztacsíkokat úgy, hogy a két végén egymáshoz nyomkodjuk őket, így nem nyílnak szét. Érdemes átfedéssel feltekerni a tésztacsíkokat, úgy lesz a legszebb a végeredmény. Ha elkészültünk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a rolókat, és felvert tojással bekenjük őket. Megszórjuk mindegyiket pehelysóval. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Akkor vannak készen, ha szép pirosak.

Közben elkészítjük a krémet. A hat tojássárgáját és a lisztet egy kis tejjel csomómentesre keverjük. Apránként hozzáadjuk a többi tejet, majd a sót, a durvára őrölt borsot. Sűrűre főzzük a krémet, és közben lereszeljük a sajtot. A krémet levesszük a tűzről, és úgy keverjük hozzá a reszelt sajtot, hogy beleolvadjon. Ezután félretesszük hűlni. Ha kihűlt a krém, kihabosítjuk a puha vajat, majd elkeverjük a krémmel.  

Habzsákba tesszük a krémet, és a kihűlt tésztákat megtöltjük vele. A rolók mindkét végét reszelt sajtba mártjuk. 

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!