Hozzávalók
- 2 kg érett, puha naspolya
- 5 dl narancslé
- 1 ágacska rozmaring
- ízlés szerint cukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A puha naspolyát kézzel összetörjük, majd nagylyukú szitán áttörjük. Így egy sűrű naspolyapépet fogunk kapni. Ehhez hozzáadjuk a narancslevet – legjobb, ha magunk, frissen facsarjuk.
Beletesszük a rozmaringot: ha csak egy kis plusz aromát szeretnénk, akkor egészben hagyjuk, ha viszont oda vagyunk a zamatáért, akkor tépkedjük le a kis levélkéket, úgy szórjuk a gyümölcsmasszához.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve felforraljuk. Akinek nem lenne eléggé édes, 20-30 dkg cukrot is tehet hozzá, de a naspolya a tél elejére már legtöbbször édes annyira, hogy erre nincs szükség. Az egészben hagyott rozmaringot eltávolítjuk, és a lekvárt azon forrón tiszta üvegekbe merjük, gondosan lezárjuk.
A passzírozásnál visszamaradt héjat és magokat én fel szoktam önteni vízzel, mert abban még van íz, és leszűrve, citromlével ízesítve üdítő italként fogyasztjuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: