Rozmaringos-narancsos naspolyalekvár

Gasztro

Rozmaringos-narancsos naspolyalekvár

A naspolya még ott pihen sok helyen a kamrában, és lehet, hogy a család rá is unt a barna gyümölcsökre. Akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk a belőle készült lekvárt, amelyhez a kertben zöldellő rozmaring és a friss narancs ad egy kis mediterrán bájt. Ha ajándékba készül, csinosítsuk ki az üveget, fenyőág helyett stílusosan egy rozmaring-ággal.

Hozzávalók

  • 2 kg érett, puha naspolya
  • 5 dl narancslé
  • 1 ágacska rozmaring
  • ízlés szerint cukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

A puha naspolyát kézzel összetörjük, majd nagylyukú szitán áttörjük. Így egy sűrű naspolyapépet fogunk kapni. Ehhez hozzáadjuk a narancslevet – legjobb, ha magunk, frissen facsarjuk.

Beletesszük a rozmaringot: ha csak egy kis plusz aromát szeretnénk, akkor egészben hagyjuk, ha viszont oda vagyunk a zamatáért, akkor tépkedjük le a kis levélkéket, úgy szórjuk a gyümölcsmasszához.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve felforraljuk. Akinek nem lenne eléggé édes, 20-30 dkg cukrot is tehet hozzá, de a naspolya a tél elejére már legtöbbször édes annyira, hogy erre nincs szükség. Az egészben hagyott rozmaringot eltávolítjuk, és a lekvárt azon forrón tiszta üvegekbe merjük, gondosan lezárjuk.

A passzírozásnál visszamaradt héjat és magokat én fel szoktam önteni vízzel, mert abban még van íz, és leszűrve, citromlével ízesítve üdítő italként fogyasztjuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.