Ribizlis túrótorta sütés nélkül

Gasztro

Ribizlis túrótorta sütés nélkül

Ez tényleg egy igazi túrótorta, nincs benne semmi fölösleges!

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 3 ek tejszín
  • 3 ek joghurt
  • ½ citrom héja
  • ½ citrom leve
  • 5 db lapzselatin (8 g)

A ribizlibevonathoz:

Tovább olvasok
  • 20 dkg ribizli
  • 10 dkg cukor
  • ½ dl víz
  • 2 ek citromlé
  • 2 db lapzselatin

 

 Elkészítés: 

A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt, a joghurtot, majd a túrót. Ízesítjük a citrom levével és héjával, és alaposan elkeverjük. Nem kell teljesen krémesre keverni, úgy a legjobb, ha a túró rögös marad. A lapzselatinokat pár percre vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és egy egészen pici vízzel együtt felmelegítjük, hogy a lapok feloldódjanak. Ezután ezt is a túrós keverékhez adjuk. Alaposan elkeverjük, majd pedig a túrót egy kisebb tálba vagy formába simítjuk, amit előzőleg folpackkal béleltünk ki. Ezután legalább két órára hűtőbe tesszük a túrós keveréket.

A ribizlibevonathoz a gyümölcsöt a cukorral és a vízzel feltesszük főni. Olyan állagúra készítsük, mintha lekvárt főznénk. Közben a lapzselatinokat áztassuk be. Ha a ribizliből szép piros lekvár főtt, akkor húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet, és tegyük át egy másik edénybe hűlni. A lapzselatinokat csavarjuk ki, majd keverjük el a még meleg ribizlivel. Ezután ezt is hagyjuk teljesen lehűlni, hogy a zselatin be tudjon húzni. Amikor már látjuk, hogy húz, de még tud folyni a ribizlilekvár, akkor a behűtött túrótortát óvatosan kiborítjuk a formából, és ha kell, akkor a külsejét egy picit megigazítjuk egy kés segítségével.

Ezután a ribizlilekvárt rákanalazzuk a tetejére, és hagyjuk az oldalára is lefolyni. A bevonatot is nyugodtan egyengessük el egy késsel. Ezután tegyük még legalább egy órára a hűtőbe. Ha megkötött a gyümölcsös máz, már szeletelhetjük is.