Hozzávalók
- 50 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor (ízlés szerint)
- 5 dkg vaníliás cukor
- 3 ek tejszín
- 3 ek joghurt
- ½ citrom héja
- ½ citrom leve
- 5 db lapzselatin (8 g)
A ribizlibevonathoz:
- 20 dkg ribizli
- 10 dkg cukor
- ½ dl víz
- 2 ek citromlé
- 2 db lapzselatin
Elkészítés
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt, a joghurtot, majd a túrót. Ízesítjük a citrom levével és héjával, és alaposan elkeverjük. Nem kell teljesen krémesre keverni, úgy a legjobb, ha a túró rögös marad. A lapzselatinokat pár percre vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és egy egészen pici vízzel együtt felmelegítjük, hogy a lapok feloldódjanak. Ezután ezt is a túrós keverékhez adjuk. Alaposan elkeverjük, majd pedig a túrót egy kisebb tálba vagy formába simítjuk, amit előzőleg folpackkal béleltünk ki. Ezután legalább két órára hűtőbe tesszük a túrós keveréket.
A ribizlibevonathoz a gyümölcsöt a cukorral és a vízzel feltesszük főni. Olyan állagúra készítsük, mintha lekvárt főznénk. Közben a lapzselatinokat áztassuk be. Ha a ribizliből szép piros lekvár főtt, akkor húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet, és tegyük át egy másik edénybe hűlni. A lapzselatinokat csavarjuk ki, majd keverjük el a még meleg ribizlivel. Ezután ezt is hagyjuk teljesen lehűlni, hogy a zselatin be tudjon húzni. Amikor már látjuk, hogy húz, de még tud folyni a ribizlilekvár, akkor a behűtött túrótortát óvatosan kiborítjuk a formából, és ha kell, akkor a külsejét egy picit megigazítjuk egy kés segítségével.
Ezután a ribizlilekvárt rákanalazzuk a tetejére, és hagyjuk az oldalára is lefolyni. A bevonatot is nyugodtan egyengessük el egy késsel. Ezután tegyük még legalább egy órára a hűtőbe. Ha megkötött a gyümölcsös máz, már szeletelhetjük is.
Ajánljuk még: