Revitada, egy különleges görög fogás csicseriborsóval

Gasztro

Revitada, egy különleges görög fogás csicseriborsóval

Sifnos szigetéről, egyenesen Görögországból származó recept!

Hozzávalók

  • 1 kg száraz csicseriborsó
  • 3 db nagy fej görög hagyma (édes)
  • 3 evőkanál durva szemű görög só
  • 3 dl olívaolaj
  • 3 db babérlevél
  • 2 l ásványvíz (lágy víz)

Elkészítés

Az 1 kg száraz csicseriborsót előző nap beáztatjuk. 24 óra elteltével jól átmossuk és cserépedénybe öntjük.

3 nagy fej görög (édes) hagymát megpucolunk, ebből két fejet apróra kockázunk, a maradék egy fejet nagyobb darabokra aprítjuk.

A borsó tetejére szórjuk a felaprított hagymát, sózzuk, beletesszük a babérlevelet és felöntjük az ásványvízzel majd a legvégén az olívaolajat öntjük a tetejére.

A cserépedényre tesszük a fedőt, majd alufólia csíkkal légmentesen lezárjuk. (A helyiek ezt nyers kenyértésztával tették.) Ezután sütőbe tesszük, ahol 100 fokon 24 órán keresztül lassan összepárolódik, megpuhul a csicseriborsó.

Vasárnapi ebédként fogyasztják a mai napig is a szigeten, szombaton bekészítik a kemencébe (ott még zömében abban készül), és mire vasárnap hazaérnek a templomból, elkészül az ebéd.

Egytálételként feta sajttal, salátával fogyasztják. A maradékot is változatosan tovább tudják variálni újabb és újabb fogások alapanyagaként.

Hússal is készítik, bár csak kivételes ünnepi alkalmakra.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.