Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 3 ek kakaó
- 1 tk sütőpor
- 12 dkg kristálycukor
- 25 dkg vaj
- 1 db tojás
A töltelékhez :
- 50 dkg rögös túró
- 15 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 biocitrom
- 1 ek keményítő
- 3 db tojás
- vanília
Elkészítés:
A tésztához 35 dkg finomlisztet elkeverünk 3 evőkanál kakaóval, egy teáskanálnyi sütőporral és 12 dkg kristálycukorral. Adunk hozzá 25 dkg vajat, majd egy tojássárgájával alaposan összegyúrjuk. A tojásfehérjét egy külön üstbe tegyük, mert a túrókrémhez még szükségünk lesz rá. Amennyiben a tészta nem állna össze, akkor egy-két csepp vízzel vagy tejjel gyúrjuk össze!
Mikor elkészült, folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe rakjuk.
Míg hűl, elkészítjük a túrós tölteléket. Ehhez 50 dkg rögös túróhoz adunk 15 dkg kristálycukrot, majd ízesítjük egy biocitrom reszelt héjával. Utána keverünk hozzá egy nagy evőkanál keményítőt és 3 tojássárgáját is beleforgatjuk. A tojásfehérjéket az előzőleg félrerakott fehérjéhez rakjuk, és az összeset együtt krémes habbá verjük. Ezután óvatosan a túrós keverékhez forgatjuk.
Közben a sütőt 180 fokra melegítjük.
A lehűlt kakaós tészta kétharmadát belemorzsoljuk egy kivajazott közepes méretű tepsi aljába, és kicsit lenyomkodjuk, hogy egyenletes réteget alkosson. Erre jöhet rá a túró, majd a maradék tésztát a tetejére reszeljük. Végül kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: