Nyári töltött chili
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 8 db savanyú chilipaprika
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 15 dkg feta sajt
- 1 kiskanál virágméz
- 1 evőkanálnyi nyári virágszirom: körömvirág, búzavirág, apró dáliaszirom stb.
Elkészítés
A paprikákat hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, kimossuk, lecsöpögtetjük. Az olajon megpirítjuk az egészen finomra vágott hagymát. A tűzről lehúzva beleszórjuk a virágszirmokat, majd hozzáadjuk a villával összetört fetát, a mézet és alaposan összedolgozzuk. A masszát a paprikák öregébe töltjük, virágszirmokkal kicsinosítjuk, a tálalásig behűtjük.
Tüzes töltött paprika
Hozzávalók
- 40 dkg apróbb, csípős savanyú paprika
- 12 dkg tejszínes krémsajt
- 6-8 szál levendula
- 1 ágacska rozmaring
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
- só
- 1,5 dl száraz fehérbor
A sütéshez: olaj
Tüzes töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A paprikák végét levágjuk, és a magokat kikaparjuk úgy, hogy a paprikák egyben maradjanak. Jól lecsepegtetjük őket. A krémsajtot a lemorzsolt levendulavirággal és finomra vágott rozmaringgal ízesítjük, megsózzuk, majd a paprikákba töltjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a parmezánt, csipetnyi sót és annyi borral keverjük simára, hogy sűrű masszát kapjunk. A megtöltött paprikákat a masszában megmártjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és máris kínálhatjuk.
Tüzes töltött paprika fűszeres olajban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tüzes paprika fűszeres olajban
Hozzávalók
- 50 dkg savanyú, piros paprika
- 15 dkg feta sajt
- 3 dl olívaolaj
- 2 ágacska rozmaring
- 2 kis chili paprika
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A paprikákat a levüktől lecsöpögtetjük, majd a szár felőli végüket levágjuk és magokat eltávolítjuk. A paprikák üregét ezután megtöltjük a feta sajttal, az ujjunkkal jól belenyomkodjuk, egészen a paprikák hegyéig. Az így előkészített paprikákat széles szájú befőttes üvegbe rakosgatjuk csinosan elrendezve. Közé egy-egy darabka rozmaring-ágat, egy-egy félbehasított fokhagymagerezdet és kis chili paprikát teszünk. Ha az üveg megtelt, olívaolajjal felöntjük és az üveget gondosan lezárjuk. Hűtőszekrényben egy hónapig eltartható.
Tüzes töltött paprika fűszeres olajban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Amikor a paprika elfogyott, az üveget újra lehet tölteni, vagy salátát ízesíteni a visszamaradt olajjal. Ha ajándékba készül, természetes anyagokkal, fűszerekkel díszíthetjük az üveget.
Ajánljuk még: