Rendhagyó töltött paprikák – kalandkedvelőknek

Gasztro

Rendhagyó töltött paprikák – kalandkedvelőknek

A savanyított paprika nem csak pecsenye mellé kínálható. Remek vendégvárót, borkorcsolyát készíthetünk belőle egyszerűen! Ezekben a töltött paprikákban ott rejtőzik a nyár, a tűz, a kaland! Legyen az egy mediterrán íz-üzenet befőttesüvegben, egy frissen sült, ellenállhatatlan csemege, Provence-i nyaralásról álmodóknak. Vagy a nagy kedvencünk, a nyári töltött chili, amelyben ott az illatos kert, és a csípős csábítás egyvelege.

Nyári töltött chili

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 8 db savanyú chilipaprika
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 15 dkg feta sajt
  • 1 kiskanál virágméz
  • 1 evőkanálnyi nyári virágszirom: körömvirág, búzavirág, apró dáliaszirom stb.

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paprikákat hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, kimossuk, lecsöpögtetjük. Az olajon megpirítjuk az egészen finomra vágott hagymát. A tűzről lehúzva beleszórjuk a virágszirmokat, majd hozzáadjuk a villával összetört fetát, a mézet és alaposan összedolgozzuk. A masszát a paprikák öregébe töltjük, virágszirmokkal kicsinosítjuk, a tálalásig behűtjük.

Tüzes töltött paprika

Hozzávalók

  • 40 dkg apróbb, csípős savanyú paprika
  • 12 dkg tejszínes krémsajt
  • 6-8 szál levendula
  • 1 ágacska rozmaring
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1,5 dl száraz fehérbor

A sütéshez: olaj

Tüzes töltött paprika – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A paprikák végét levágjuk, és a magokat kikaparjuk úgy, hogy a paprikák egyben maradjanak. Jól lecsepegtetjük őket. A krémsajtot a lemorzsolt levendulavirággal és finomra vágott rozmaringgal ízesítjük, megsózzuk, majd a paprikákba töltjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a parmezánt, csipetnyi sót és annyi borral keverjük simára, hogy sűrű masszát kapjunk. A megtöltött paprikákat a masszában megmártjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és máris kínálhatjuk.

Tüzes töltött paprika fűszeres olajban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tüzes paprika fűszeres olajban

Hozzávalók

  • 50 dkg savanyú, piros paprika
  • 15 dkg feta sajt
  • 3 dl olívaolaj
  • 2 ágacska rozmaring
  • 2 kis chili paprika
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A paprikákat a levüktől lecsöpögtetjük, majd a szár felőli végüket levágjuk és magokat eltávolítjuk. A paprikák üregét ezután megtöltjük a feta sajttal, az ujjunkkal jól belenyomkodjuk, egészen a paprikák hegyéig. Az így előkészített paprikákat széles szájú befőttes üvegbe rakosgatjuk csinosan elrendezve. Közé egy-egy darabka rozmaring-ágat, egy-egy félbehasított fokhagymagerezdet és kis chili paprikát teszünk. Ha az üveg megtelt, olívaolajjal felöntjük és az üveget gondosan lezárjuk. Hűtőszekrényben egy hónapig eltartható.

Tüzes töltött paprika fűszeres olajban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Amikor a paprika elfogyott, az üveget újra lehet tölteni, vagy salátát ízesíteni a visszamaradt olajjal. Ha ajándékba készül, természetes anyagokkal, fűszerekkel díszíthetjük az üveget.

Ajánljuk még:

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék

„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.