Rebarbarás eperlekvár

Gasztro

Rebarbarás eperlekvár

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 4-5 szál rebarbara
  • 1 kg befőzőcukor

Elkészítés:

Az epret néhány kanál cukorral elkeverjük, és a levét lecsepegtetjük.

Tovább olvasok

A rebarbarát meghámozzuk, majd kis falatnyi darabokra vágjuk.

Ha az eper lecsepegett, akkor a gyümölcshúst és a rebarbarát feltesszük főni a cukorral együtt. Nem forraljuk sokáig, éppen csak addig, hogy minden megpuhuljon. Ekkor csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Az eper lecsepegtetett levéből készíthetünk szörpöt, például így.

Ajánljuk még:

„Az én boromban nincs más, mint a szőlőfürt nedve” – magyar borhamisítási kalandok

Jókai is ismerhette a Szőlőből is lehet bort készíteni csattanójú közismert kaján viccet, melynek ha sorai mögé nézünk, igazolódni látszik, hogy a viccnek fele sem volt tréfa. Az élelmiszerhamisítás történetében külön fejezet illeti a borhamisítást, ugyanis ez az egyik legkreatívabb területe az élelmiszerek módosításának. Célja nyilván a bor szaporítása volt, és ez ma sincs másképpen.