Hozzávalók
- 1 egész csirke
- 4 tojás
- 1-2 ek tej
- 10 dkg liszt
- 20 dkg pankómorzsa
- 1 liter olaj (a sütéshez)
- só
A rizibizihez:
- 20 dkg rizs
- 1 ek olaj
- 20 dkg zöldborsó
- 2 szál újhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 cs petrezselyem
- só
Elkészítés:
A csirkét alaposan megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Levágjuk róla a combokat, a szárnyakat, a mellet, melyet hosszában félbevágunk. A maradék csontos részeket félrerakjuk levesnek.
A rántani való részeket egy órára sóoldatba áztatjuk, hogy egyenletesen átjárja őket a só. Literenként egy nagy evőkanál sót adunk a vízhez. Ebben egy órát állni hagyjuk a húsokat.
Ha eleget állt a csirke a sós vízben, kiszedjük a részeket, és teljesen szárazra töröljük. Erre ne sajnáljuk az időt, hiszen ez is hozzájárul, hogy a végeredmény csodásan ropogós rántott csirke legyen.
A panírozáshoz felütjük a tojásokat, kissé felverjük, és selymesítjük egy kevés tejjel. Fontos, hogy a tojás teljesen egynemű és sima legyen, ne csomósodjon.
A lisztet és a morzsát is egy-egy nagyobb tányérba vagy tálba öntjük. Végül hagyományos módon bepanírozzuk a csirkét, vagyis lisztbe, tojásba, majd végül a pankómorzsába hempergetjük. (A pankómorzsát mi is elkészíthetjük. Egy szikadt kenyér belsejét az ujjbegyeinkkel elmorzsolunk, tepsibe rakjuk, és 50 fokon a sütőben alaposan kiszárítjuk.)
Egy vastag falú edényben felmelegítjük az olajat. Akkor jó a hőmérséklete, ha szépen habzik, amikor egy csipet lisztet beleszórunk. Ekkor tehetjük bele a panírozott húsokat. A sütés első felében lefedjük az edényt, hogy a hús a gőzben is puhuljon. Félidőnél megfordítjuk a húsokat, de ekkor már nem rakjuk vissza a fedőt. Ha szép aranybarnára sült a panír, kiszedjük egy szűrőbe, és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla az olaj.
Közben a rizibizit is elkészítjük. A rizst egy kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Lefedjük, és lassú tűzön, csak ritkán kevergetve puhára főzzük. Közben az újhagymát karikára vágjuk, majd a vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, és rövid idő alatt megpároljuk. (A borsót minél tovább dinszteljük, annál keményebb lesz.) Ha a rizs és a borsós-hagymás keverék is elkészült, finoman összedolgozzuk a kettőt, és hagyjuk kb. 10 percig pihenni.
Végül az elkészült rántott csirkét a rizibizivel tálaljuk.
A cikket a Turisztikai Marketing Ügynökség támogatta
Ajánljuk még: