Gasztro

Pünkösd

Rántott csirke rizibizivel

 

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 4 tojás
  • 1-2 ek tej
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg pankómorzsa
  • 1 liter olaj (a sütéshez)

A rizibizihez:

  • 20 dkg rizs
  • 1 ek olaj
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 szál újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 cs petrezselyem

Elkészítés:

A csirkét alaposan megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Levágjuk róla a combokat, a szárnyakat, a mellet, melyet hosszában félbevágunk. A maradék csontos részeket félrerakjuk levesnek.

A rántani való részeket egy órára sóoldatba áztatjuk, hogy egyenletesen átjárja őket a só. Literenként egy nagy evőkanál sót adunk a vízhez. Ebben egy órát állni hagyjuk a húsokat.

Ha eleget állt a csirke a sós vízben, kiszedjük a részeket, és teljesen szárazra töröljük. Erre ne sajnáljuk az időt, hiszen ez is hozzájárul, hogy a végeredmény csodásan ropogós rántott csirke legyen.

A panírozáshoz felütjük a tojásokat, kissé felverjük, és selymesítjük egy kevés tejjel. Fontos, hogy a tojás teljesen egynemű és sima legyen, ne csomósodjon.

A lisztet és a morzsát is egy-egy nagyobb tányérba vagy tálba öntjük. Végül hagyományos módon bepanírozzuk a csirkét, vagyis lisztbe, tojásba, majd végül a pankómorzsába hempergetjük. (A pankómorzsát mi is elkészíthetjük. Egy szikadt kenyér belsejét az ujjbegyeinkkel elmorzsolunk, tepsibe rakjuk, és 50 fokon a sütőben alaposan kiszárítjuk.)

Egy vastag falú edényben felmelegítjük az olajat. Akkor jó a hőmérséklete, ha szépen habzik, amikor egy csipet lisztet beleszórunk. Ekkor tehetjük bele a panírozott húsokat. A sütés első felében lefedjük az edényt, hogy a hús a gőzben is puhuljon. Félidőnél megfordítjuk a húsokat, de ekkor már nem rakjuk vissza a fedőt. Ha szép aranybarnára sült a panír, kiszedjük egy szűrőbe, és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla az olaj.

Közben a rizibizit is elkészítjük. A rizst egy kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Lefedjük, és lassú tűzön, csak ritkán kevergetve puhára főzzük. Közben az újhagymát karikára vágjuk, majd a vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, és rövid idő alatt megpároljuk.  (A borsót minél tovább dinszteljük, annál keményebb lesz.) Ha a rizs és a borsós-hagymás keverék is elkészült, finoman összedolgozzuk a kettőt, és hagyjuk kb. 10 percig pihenni.

Végül az elkészült rántott csirkét a rizibizivel tálaljuk.

A cikket a Turisztikai Marketing Ügynökség támogatta

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.