Rántott borjúláb majonézes burgonyasalátával

Gasztro

Rántott borjúláb majonézes burgonyasalátával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3 borjúláb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 1 ek. fekete bors
  • 2 ek. só

A panírozáshoz:

  • 3 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 1,5 liter napraforgó étolaj

 

Tovább olvasok

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók

  • 1,5 kg salátaburgonya
  • 4 db főtt tojás
  • 3 szál újhagyma
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 db citrom

A majonézhez:

  • 2 tojássárgája
  • 1 ek. mustár
  • 2,5-3 dl olaj

Elkészítés 

A borjúlábakat sós vízben feltesszük főni egy fej vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal. Kell neki pár óra, hogy rezgősre főjön. Akkor jó, ha a csontokat könnyedén ki tudjuk szedni. Ekkor hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy hozzá tudjunk nyúlni, és ne égessük meg a kezünket. Ha eleget hűltek, akkor kicsontozzuk a borjúlábakat, a húst pedig szeletnyi darabokra vágjuk. Ezután megsózzuk, majd a szokásos módon panírozzuk, tehát lisztbe, felvert tojásba, illetve zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban, lassú tűznél aranybarnára sütjük a szeleteket.

A salátához a burgonyát héjában megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük. Ha a krumpli elkészült, meghámozzuk, majd karikára vágjuk. A tojásokkal ugyanígy járunk el.

A majonézhez a tojások sárgáját elkeverjük a mustárral, majd lassan csorgatjuk hozzá az olajat. Közben egy habverővel végig keverjük. Ha a sárgája felvette az összes olajat, és szép kocsonyás állaga lett a majonéznek, elkészítjük a salátaöntetet. A majonézt elkeverjük 2 dl tejföllel, egy kiskanál sóval. Citromlevet is teszünk hozzá, ízlés szerint. Ezután az egészet óvatosan összeforgatjuk a burgonyával, a tojással, illetve karikára vágott újhagymával. Tálalás előtt legalább két órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.