Rakott csirke

Gasztro

Rakott csirke

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

A prádhoz:

  • 50 dkg csirkecomb
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 dl alaplé
  • 1 kk só
  • 1 kk őrölt feketebors
  • 1 citrom héja
  • 1 ek zselatinpor

A sajtmártáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 40 dkg cheddar
  • 9 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1 gerezd citrom leve

Sáfrányos karfiolkrém:

  • 1/2 fej karfiol
  • 1 csipet sáfrány
  • citromlé

A tálaláshoz:

  • barnavajban pirított karfiol
  • pirított törökmogyoró
  • fermentált füge

Elkészítés

Az egész csirkét kicsontozzuk, a mellet félretesszük. A többi húst ledaráljuk. Ehhez adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt, a sót, borsot. Ezután egyneműsítjük, pépesre aprítjuk. Végül citromhéjjal ízesítjük. Ezután egy kisebb, magasabb falú jénai tálat kibélelünk folpackkal. A csirkemellet felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, majd megsózzuk. Ezután rétegezzük a csirkemellet, a prádot, majd újra hús, prád, és végül mellel zárjuk a tetejét. Le is fóliázzuk. A rétegek közé szórunk egy kevés zselatinport. Így sülés után egyben marad majd a rakott csirke. Sütés előtt mindenképpen pihentessük egy órát hűtőben. Végül 110 fokon süssük egy órán át.

A csirke bőrét lesózzuk, és bő zsiradékban ropogósra sütjük.

A karfiolkrémhez a karfiolt sós vízben megfőzzük. Ezután krémesre turmixoljuk a fűszerekkel együtt.

A mártáshoz a vajon nagyon alacsony hőmérsékleten, lassan megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a tej és tejszín keverékével, ízesítjük sóval, cukorral, citromlével. Krémesre beforraljuk, közben pedig hozzáadjuk a lereszelt sajtot is.

Ha a tálaláshoz van színes karfiolunk, akkor szódabikarbónás vízben blansírozzuk néhány másodpercig., Ezután jeges vízbe szedjük ki. Így őrzi meg a színét. A fehér színű karfiolt pici rózsákra bontva, barnított vajban megsütjük.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt a sajtmártással, a karfiolpürével és a sült, apró karfiolrózsákkal.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.