Hozzávalók
A prádhoz:
- 50 dkg csirkecomb
- 2,5 dl tejszín
- 1 dl alaplé
- 1 kk só
- 1 kk őrölt feketebors
- 1 citrom héja
- 1 ek zselatinpor
A sajtmártáshoz:
- 10 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 40 dkg cheddar
- 9 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1/2 kk cukor
- 1 kk só
- 1 gerezd citrom leve
Sáfrányos karfiolkrém:
- 1/2 fej karfiol
- 1 csipet sáfrány
- só
- citromlé
A tálaláshoz:
- barnavajban pirított karfiol
- pirított törökmogyoró
- fermentált füge
Elkészítés
Az egész csirkét kicsontozzuk, a mellet félretesszük. A többi húst ledaráljuk. Ehhez adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt, a sót, borsot. Ezután egyneműsítjük, pépesre aprítjuk. Végül citromhéjjal ízesítjük. Ezután egy kisebb, magasabb falú jénai tálat kibélelünk folpackkal. A csirkemellet felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, majd megsózzuk. Ezután rétegezzük a csirkemellet, a prádot, majd újra hús, prád, és végül mellel zárjuk a tetejét. Le is fóliázzuk. A rétegek közé szórunk egy kevés zselatinport. Így sülés után egyben marad majd a rakott csirke. Sütés előtt mindenképpen pihentessük egy órát hűtőben. Végül 110 fokon süssük egy órán át.
A csirke bőrét lesózzuk, és bő zsiradékban ropogósra sütjük.
A karfiolkrémhez a karfiolt sós vízben megfőzzük. Ezután krémesre turmixoljuk a fűszerekkel együtt.
A mártáshoz a vajon nagyon alacsony hőmérsékleten, lassan megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a tej és tejszín keverékével, ízesítjük sóval, cukorral, citromlével. Krémesre beforraljuk, közben pedig hozzáadjuk a lereszelt sajtot is.
Ha a tálaláshoz van színes karfiolunk, akkor szódabikarbónás vízben blansírozzuk néhány másodpercig., Ezután jeges vízbe szedjük ki. Így őrzi meg a színét. A fehér színű karfiolt pici rózsákra bontva, barnított vajban megsütjük.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt a sajtmártással, a karfiolpürével és a sült, apró karfiolrózsákkal.