Rakott csirke

Gasztro

Rakott csirke

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

A prádhoz:

  • 50 dkg csirkecomb
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 dl alaplé
  • 1 kk só
  • 1 kk őrölt feketebors
  • 1 citrom héja
  • 1 ek zselatinpor

A sajtmártáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 40 dkg cheddar
  • 9 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1 gerezd citrom leve

Sáfrányos karfiolkrém:

  • 1/2 fej karfiol
  • 1 csipet sáfrány
  • citromlé

A tálaláshoz:

  • barnavajban pirított karfiol
  • pirított törökmogyoró
  • fermentált füge

Elkészítés

Az egész csirkét kicsontozzuk, a mellet félretesszük. A többi húst ledaráljuk. Ehhez adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt, a sót, borsot. Ezután egyneműsítjük, pépesre aprítjuk. Végül citromhéjjal ízesítjük. Ezután egy kisebb, magasabb falú jénai tálat kibélelünk folpackkal. A csirkemellet felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, majd megsózzuk. Ezután rétegezzük a csirkemellet, a prádot, majd újra hús, prád, és végül mellel zárjuk a tetejét. Le is fóliázzuk. A rétegek közé szórunk egy kevés zselatinport. Így sülés után egyben marad majd a rakott csirke. Sütés előtt mindenképpen pihentessük egy órát hűtőben. Végül 110 fokon süssük egy órán át.

A csirke bőrét lesózzuk, és bő zsiradékban ropogósra sütjük.

A karfiolkrémhez a karfiolt sós vízben megfőzzük. Ezután krémesre turmixoljuk a fűszerekkel együtt.

A mártáshoz a vajon nagyon alacsony hőmérsékleten, lassan megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a tej és tejszín keverékével, ízesítjük sóval, cukorral, citromlével. Krémesre beforraljuk, közben pedig hozzáadjuk a lereszelt sajtot is.

Ha a tálaláshoz van színes karfiolunk, akkor szódabikarbónás vízben blansírozzuk néhány másodpercig., Ezután jeges vízbe szedjük ki. Így őrzi meg a színét. A fehér színű karfiolt pici rózsákra bontva, barnított vajban megsütjük.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt a sajtmártással, a karfiolpürével és a sült, apró karfiolrózsákkal.

Ajánljuk még:

Hüvelyesek java: 9 recept, ha laktató főzelékre vágynál a hidegben

A hüvelyesekből készített zöldséges fogások minden évszakban jó választásnak bizonyulnak, de a hideg beköszöntével valószínűleg egyre gyakrabban nyúlunk majd értük a kamrában. Kedvenc főzelékeinket, laktató második fogásainkat gyűjtöttük most ötletadó céllal egy csokorba.