Rácponty Bíró Lajos módra, fordított lecsóval

Gasztro

Rácponty Bíró Lajos módra, fordított lecsóval

Bíró Lajos különleges receptje

Hozzávalók

  • 1 ponty filéje
  • só, bors
  • olívaolaj a sütéshez

A fordított lecsóhoz:

  • 80 dkg paprika
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • só, fehér bors
  • 2 ek kacsazsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1,5 dl paradicsomlé

Lecsós burgonyapüré:

  • 1,5 liter krumplipüré
  • 2-3 szem krumplipaprikásban főtt burgonya
  • 1 tk fűszerpaprika

A tálaláshoz: burgonyacsipsz

Elkészítés

A lecsóhoz kacsazsíron lepirítjuk a felaprított szalonnát, majd lehúzzuk a tűzről. A paprikákat nagyobb darabokra vágjuk, majd rárakjuk a szalonnára. Megszórjuk sóval, borssal, fokhagymával. Ezután jön rá a félkarikára vágott hagyma. Ezt is fűszerezzük, szórunk rá egy kis fűszerpaprikát is, majd jön rá a paradicsom, szintén félkarikára vágva. Ezután visszarakjuk a tűzre, hogy egy kicsit piruljon, majd öntünk alá paradicsomlevet, lefedjük, és takarékon puhára főzzük. A végén átkeverjük, és megkóstoljuk, hogy elég só van-e benne. Ha szükséges, még fűszerezzük. Ezután fedő nélkül még főzzük, míg a szaftja szép sűrű nem lesz.

A csipszhez a burgonyát vékonyan felszeleteljük, majd hideg vízben kiáztatjuk. Ezután leszárítjuk, majd olajban szép pirosra kisütjük.

A krumplipürét elkeverjük a krumplipaprikással, majd takaréklángon felmelegítjük. Közben habverővel kevergetjük, és teszünk hozzá egy kis fűszerpaprikát is.

A pontyot szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe öntünk kevés olívaolajat, majd beletesszük a halszeleteket bőrrel lefelé. Ilyenkor egy kicsit lenyomjuk a kezünkkel vagy egy lapáttal, hogy ne pöndörödjön fel a bőr a hőtől. Ezután egy sütőpapírral lefedjük, így a kialakuló gőz miatt jobban átsül a hal, és nem is muszáj megfordítani.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt. Alulra kerül a krumplipüré, arra a csipsz, majd a hal, egy vékony szelet szalonna, és végül a lecsó.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.