Hozzávalók
- 1 ponty filéje
- só, bors
- olívaolaj a sütéshez
A fordított lecsóhoz:
- 80 dkg paprika
- 40 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- só, fehér bors
- 2 ek kacsazsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1,5 dl paradicsomlé
Lecsós burgonyapüré:
- 1,5 liter krumplipüré
- 2-3 szem krumplipaprikásban főtt burgonya
- 1 tk fűszerpaprika
A tálaláshoz: burgonyacsipsz
Elkészítés
A lecsóhoz kacsazsíron lepirítjuk a felaprított szalonnát, majd lehúzzuk a tűzről. A paprikákat nagyobb darabokra vágjuk, majd rárakjuk a szalonnára. Megszórjuk sóval, borssal, fokhagymával. Ezután jön rá a félkarikára vágott hagyma. Ezt is fűszerezzük, szórunk rá egy kis fűszerpaprikát is, majd jön rá a paradicsom, szintén félkarikára vágva. Ezután visszarakjuk a tűzre, hogy egy kicsit piruljon, majd öntünk alá paradicsomlevet, lefedjük, és takarékon puhára főzzük. A végén átkeverjük, és megkóstoljuk, hogy elég só van-e benne. Ha szükséges, még fűszerezzük. Ezután fedő nélkül még főzzük, míg a szaftja szép sűrű nem lesz.
A csipszhez a burgonyát vékonyan felszeleteljük, majd hideg vízben kiáztatjuk. Ezután leszárítjuk, majd olajban szép pirosra kisütjük.
A krumplipürét elkeverjük a krumplipaprikással, majd takaréklángon felmelegítjük. Közben habverővel kevergetjük, és teszünk hozzá egy kis fűszerpaprikát is.
A pontyot szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe öntünk kevés olívaolajat, majd beletesszük a halszeleteket bőrrel lefelé. Ilyenkor egy kicsit lenyomjuk a kezünkkel vagy egy lapáttal, hogy ne pöndörödjön fel a bőr a hőtől. Ezután egy sütőpapírral lefedjük, így a kialakuló gőz miatt jobban átsül a hal, és nem is muszáj megfordítani.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt. Alulra kerül a krumplipüré, arra a csipsz, majd a hal, egy vékony szelet szalonna, és végül a lecsó.
Ajánljuk még: