Hozzávalók
- 1 db 2 kg-os ponty
- 3-4 db paradicsom
- 4 db zöldpaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5 dl tejföl
- 1 ek pirospaprika
- 1 kg burgonya
- 15 dkg füstölt szalonna
- só
Elkészítés
A pontyot lefilézzük, majd gondosan, 2 milliméterenként beirdaljuk a húst egy éles késsel. Aki nem szeretné filézni, az egyben is elkészítheti a halat, ez esetben ugyanígy kell beirdalni gerincig.
Ezután jó alaposan besózzuk a pontyot úgy, hogy az irdalásokba is kerüljön só.
A héjában megfőzött burgonyát lehámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát fél karikára, a paradicsomot és a paprikát, újhagymát pedig karikára vágjuk.
Egy közepes méretű tepsi vagy cserépedény alját kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával. Erre a rétegre tesszük rá a felkarikázott főtt burgonyát, majd az összevágott vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom és paprika keverékét. Az így kialakult „ágyra” ráfektetjük a pontyot, majd betoljuk a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Ezután ráöntjük a sóval és fűszerpaprikával elkevert tejfölt, és tovább sütjük egészen addig, míg meg nem pirul a tejföl is a hal tetején. Ez körülbelül 15 perc.
Ajánljuk még: