Pünkösdi reggeli a zöldben

Gasztro

Pünkösdi reggeli a zöldben

Egyszer régen, valamikor az idők kezdetén, egy színes szakácskönyv került a kezembe. Németországból érkezett, és csábító szép reggeli ajánlatokkal volt teli. Lapozgattam, nézegettem, közben meg a mi sovány, sebtiben bekapott reggelinkre gondoltam. Volt benne vasárnapi és ünnepi reggeli, pezsgős reggeli a teraszon, angol reggeli babbal és bajor reggeli pereccel, fehér kolbásszal, és pünkösdi piknik-reggeli a zöldben.

Nagyon messze volt a két világ egymástól: a miénk és ez a szép, színes, ízekkel teli mesekönyv. Aztán teltek az évek, pünkösd nálunk is ünneppé vált, és akkor már semmi nem állhatott az útjába annak, hogy egyszer mi is kimenjünk, és reggeli pikniket tartsunk a zöldben. Hiszen ilyenkor már selymes a fű, dalolnak a madarak, könnyed a ruhánk és odakint szabadon szárnyal a lélek.

A reggeli piknik különleges alkalom, hiszen nem minden nap lehet részünk benne, adjuk hát meg a módját a természet lágy ölén való étkezésnek!

Pogácsás kosár – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Átgondolt felkészülés, finomságok a kosárba, és indulhatunk is! Érdemes gondoskodni ülőalkalmatosságról, ha nincs a zöldben pad: pikniktakaró, párna, kempingszék. Jó, ha gondolunk a kézmosásra, legyen nálunk szalvéta, és a jó kedvet semmiképp se hagyjuk otthon! A hulladékoknak pedig készítsünk be külön egy zacskót. Néhány jó receptet ajánlok a pünkösdi piknikhez, ami nálunk nagyon bevált.

 

Tovább olvasok

Töltött bagett

Hozzávalók

  • 4 kisebb bagett, vagy nagyobb, lehetőleg egyenes kifli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 10-15 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, őrölt bors, kakukkfű

Töltött bagett – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A megtisztított gombát egészen apróra vágjuk, majd a felaprított hagymával együtt a vajon megpároljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük.  Eközben a péksüteményeket hosszában behasítjuk, szétnyitjuk és a belét mindkét feléből kiszedjük. A langyosra hűlt gombához hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, belekeverjük a tejfölt, majd a picire összetépkedett kiflibéllel alaposan összedolgozzuk. A masszát a péksütemények üregébe töltjük, összeillesztjük őket és egyenként fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

A töltelék természetesen készülhet másféle ízesítéssel is: a gombához keverhetünk szardellapasztát vagy apróra vagdalt szardíniát, gomba helyett sonkával vagy körözöttel is tölthetjük.

Boton sült kenyér turbolyamártással

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  •  2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • a mártáshoz: 2 dl tejföl
  • egy maréknyi friss, virágzó turbolya

Boton sült kenyér turbolyamártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, és tegyük egy jól záródó edénybe, amely legalább kétszer akkora, mint maga a tészta. (Keleszteni nem kell, felhasználásig tegyük a hűtőbe. Az edényben magunkkal vihetjük kirándulásra.) A mártáshoz a turbolyát vágjuk egészen finomra, keverjük a tejfölbe és szintén hűtsük be. A sütéshez készítsünk jó parazsat, és vágjunk hosszú, nem túl vékony nyársakat. A botok végéről a kérget 15 cm hosszúságban hántsuk le.  A tésztából fél maréknyit a két tenyerünk között sodorjunk hosszú „kígyóvá”, és tekerjük fel szorosan a botra, majd nyomkodjuk rá. A parázs felett forgatva, szép türelmesen süssük meg. Ha elkészült, a botról húzzuk le, és máris kínálhatjuk a zamatos mártással.

Boton sült kenyér turbolyamártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tejberizs bazsalikomos eperrel

Hozzávalók

  • 15 dkg rizs
  • csipetnyi só
  • 8 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 evőkanál rizsliszt vagy búzakeményítő
  • 50 dkg eper
  • 4 evőkanál méz
  • 1 csokor bazsalikom

Tejberizs bazsalikomos eperrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A rizst csipetnyi sóval tejben megfőzzük. Ha megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a búzakeményítőt. Az epret gondosan megmossuk, feldaraboljuk, a mézzel és a finomra aprított bazsalikommal összeforgatjuk. A langyosra hűlt tejberizst a bazsalikomos eperrel kis üvegekbe rétegezzük és behűtjük.

Energialabdák

Ez egy édes-ízes gömbfalat, gyümölcsös, vitaminokban és rostokban gazdag, egészséges: tökéletes egy sportos programhoz. Hűtőben egy hétig eltartható, tehát előre elkészíthetjük.

Hozzávalók

  • 1 érett banán
  • 3 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál citromlé
  • 10 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
  • 4 evőkanál méz
  • 20 dkg zabpehely

A tetejére: kókuszreszelék, darált mogyoró, esetleg csokoládéreszelék, lenmag

Energialabdák – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A banánt villával összetörjük, hozzáadjuk a citromlevet, a mézet, jól elkeverjük. beleszórjuk a mazsolát, majd a zabpelyhet is beledolgozzuk. A masszát lefedve legalább egy órára behűtjük, de még jobb, ha egy éjszakán át pihen, dagad a zabpehely. Ha a massza szépen összeállít, nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amelyeket egy-egy kis bambusz (vagy műanyag) pálcára húzunk. Kókuszreszelékben vagy magokban meghempergetjük és pohárba állítjuk. Máris tálalható, de csomagolhatjuk egyenként celofánba, majd dobozba is, a könnyebb szállítás érdekében! Aki szereti őrölt fahéjjal vagy kakaóporral is ízesítheti.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho