Nagyon messze volt a két világ egymástól: a miénk és ez a szép, színes, ízekkel teli mesekönyv. Aztán teltek az évek, pünkösd nálunk is ünneppé vált, és akkor már semmi nem állhatott az útjába annak, hogy egyszer mi is kimenjünk, és reggeli pikniket tartsunk a zöldben. Hiszen ilyenkor már selymes a fű, dalolnak a madarak, könnyed a ruhánk és odakint szabadon szárnyal a lélek.
A reggeli piknik különleges alkalom, hiszen nem minden nap lehet részünk benne, adjuk hát meg a módját a természet lágy ölén való étkezésnek!
Pogácsás kosár – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Átgondolt felkészülés, finomságok a kosárba, és indulhatunk is! Érdemes gondoskodni ülőalkalmatosságról, ha nincs a zöldben pad: pikniktakaró, párna, kempingszék. Jó, ha gondolunk a kézmosásra, legyen nálunk szalvéta, és a jó kedvet semmiképp se hagyjuk otthon! A hulladékoknak pedig készítsünk be külön egy zacskót. Néhány jó receptet ajánlok a pünkösdi piknikhez, ami nálunk nagyon bevált.
Töltött bagett
Hozzávalók
- 4 kisebb bagett, vagy nagyobb, lehetőleg egyenes kifli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 30 dkg gomba
- 10-15 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt bors, kakukkfű
Töltött bagett – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A megtisztított gombát egészen apróra vágjuk, majd a felaprított hagymával együtt a vajon megpároljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Eközben a péksüteményeket hosszában behasítjuk, szétnyitjuk és a belét mindkét feléből kiszedjük. A langyosra hűlt gombához hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, belekeverjük a tejfölt, majd a picire összetépkedett kiflibéllel alaposan összedolgozzuk. A masszát a péksütemények üregébe töltjük, összeillesztjük őket és egyenként fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
A töltelék természetesen készülhet másféle ízesítéssel is: a gombához keverhetünk szardellapasztát vagy apróra vagdalt szardíniát, gomba helyett sonkával vagy körözöttel is tölthetjük.
Boton sült kenyér turbolyamártással
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- só
- a mártáshoz: 2 dl tejföl
- egy maréknyi friss, virágzó turbolya
Boton sült kenyér turbolyamártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, és tegyük egy jól záródó edénybe, amely legalább kétszer akkora, mint maga a tészta. (Keleszteni nem kell, felhasználásig tegyük a hűtőbe. Az edényben magunkkal vihetjük kirándulásra.) A mártáshoz a turbolyát vágjuk egészen finomra, keverjük a tejfölbe és szintén hűtsük be. A sütéshez készítsünk jó parazsat, és vágjunk hosszú, nem túl vékony nyársakat. A botok végéről a kérget 15 cm hosszúságban hántsuk le. A tésztából fél maréknyit a két tenyerünk között sodorjunk hosszú „kígyóvá”, és tekerjük fel szorosan a botra, majd nyomkodjuk rá. A parázs felett forgatva, szép türelmesen süssük meg. Ha elkészült, a botról húzzuk le, és máris kínálhatjuk a zamatos mártással.
Boton sült kenyér turbolyamártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tejberizs bazsalikomos eperrel
Hozzávalók
- 15 dkg rizs
- csipetnyi só
- 8 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 evőkanál rizsliszt vagy búzakeményítő
- 50 dkg eper
- 4 evőkanál méz
- 1 csokor bazsalikom
Tejberizs bazsalikomos eperrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A rizst csipetnyi sóval tejben megfőzzük. Ha megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a búzakeményítőt. Az epret gondosan megmossuk, feldaraboljuk, a mézzel és a finomra aprított bazsalikommal összeforgatjuk. A langyosra hűlt tejberizst a bazsalikomos eperrel kis üvegekbe rétegezzük és behűtjük.
Energialabdák
Ez egy édes-ízes gömbfalat, gyümölcsös, vitaminokban és rostokban gazdag, egészséges: tökéletes egy sportos programhoz. Hűtőben egy hétig eltartható, tehát előre elkészíthetjük.
Hozzávalók
- 1 érett banán
- 3 evőkanál mazsola
- 1 evőkanál citromlé
- 10 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
- 4 evőkanál méz
- 20 dkg zabpehely
A tetejére: kókuszreszelék, darált mogyoró, esetleg csokoládéreszelék, lenmag
Energialabdák – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A banánt villával összetörjük, hozzáadjuk a citromlevet, a mézet, jól elkeverjük. beleszórjuk a mazsolát, majd a zabpelyhet is beledolgozzuk. A masszát lefedve legalább egy órára behűtjük, de még jobb, ha egy éjszakán át pihen, dagad a zabpehely. Ha a massza szépen összeállít, nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amelyeket egy-egy kis bambusz (vagy műanyag) pálcára húzunk. Kókuszreszelékben vagy magokban meghempergetjük és pohárba állítjuk. Máris tálalható, de csomagolhatjuk egyenként celofánba, majd dobozba is, a könnyebb szállítás érdekében! Aki szereti őrölt fahéjjal vagy kakaóporral is ízesítheti.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: