Hozzávalók:
- 3 dl erősre főzött fekete tea
- 3 dl erősre főzött roiboos tea
- 1 narancs leve
- 4-5 szem csillagánizs
- 1 tk egész szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 2 ek barnacukor
- 2 ek akácméz
- 2 dl rum
Elkészítés:
Ha igazán ízletes puncsot szeretnénk készíteni, fontos, hogy meglegyen hozzá az öt alapvető összetevő. Az első a folyadék, ami a nagy tömeget adja, jelen esetben a tea, de akár valamilyen finom bor is lehet. A második összetevő valamilyen citrusféle. Ezeket egészítik ki a fűszerek és az édességet adó hozzávaló. Természetesen végül valamilyen alkohol teszi teljessé, de ezt akár el is hagyhatjuk, és bátran kísérletezhetünk különféle ízesítésekkel.
A teákhoz a vizet felforraljuk, majd kicsivel intenzívebbre készítjük el, mint a szokásos. Ekkor már beletesszük a fűszereket is, hogy alaposan ki tudjanak ázni. Ezután alacsony lángon, rövid ideig forraljuk a teát a fűszerekkel. Hozzáadjuk a narancs kifacsart levét a keverékhez, és ízlés szerint édesítjük. Selymes, mély ízt ad neki a méz és a barna cukor. Ha elértük a megfelelő ízt, akkor már nem melegítjük a tovább a puncsot. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd beleöntjük a rumot is. Melegen fel is szolgáljuk.
Tálaláskor tehetünk még bele narancskarikákat, aszalt gyümölcsöket, de akár cukordíszítést is készíthetünk a poharak szélére.
A cikk megjelenését a METRO támogatja.