Pulutyka sült pulykaszárnnyal

Gasztro

Pulutyka sült pulykaszárnnyal

 Borbás Marcsi receptje

Pulutyka

Friss tavaszi levelek vegyesen:

  • 1 csokor spenót
  • 1 csokor sóska
  • 1 csokor céklalevél
  • 1 csokor karalábélevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor ribizlilevél
  • 1 fej saláta
  • 1 csokor madársaláta
  • 1 csokor csalán
  • 1 csokor tyúkhúr
  • 1 csokor pitypanglevél
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl zsíros tej
  • 1 ek hajdinaliszt
  • zöldségalaplé
  • 1 tk ecet
  • bors
  • a tálaláshoz tejföl

 

Sült pulykaszárny

  • 8 db pulykaszárny
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4-5 ek mangalicazsír
  • frissen őrölt bors
  • 2 dl hús- vagy zöldségalaplé

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sült pulykához a húsokat megtisztítjuk, majd egy nagyobb, kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk. Ízesítjük sóval, rávágunk egy fej vöröshagymát, és jó pár gerezd fokhagymát is. A tetejére teszünk néhány kanál zsírt, és öntünk alá egy kevés alaplevet. 240 fokra előmelegített tepsibe rakjuk. Ha elkezd pirulni, kb 10 perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és 3-4 óra alatt puhára sütjük.

A pulutykához először a leveleket készítjük elő. Nagyon fontos, hogy ha a mezőn gyűjtünk hozzá vadnövényeket, csak olyat szedjünk össze, amit biztosan ismerünk.

Mindegyiket alaposan megmossuk. A spenótról, a karalábélevélről és a céklalevélről lehúzzuk a vastag ereket és a szárat. Egy nagy edényben vizet forralunk, és minden levelet beleteszünk. Rövid ideig főzzük őket, majd leszűrjük, és addig hagyjuk hűlni a leveleket, míg már hozzájuk lehet nyúlni. Ekkor laskára, vagyis nagyobb darabokra vágjuk.

A vöröshagymát finomra felvágjuk, majd vaj és olívaolaj keverékén ledinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott fokhagymát is. Onnantól nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Ha már puhák a hagymák, jöhetnek az aprított levelek is. Ezeket is dinszteljük, hiszen előzetesen csak egy-két percig főztük őket. Ezután felöntjük az alaplével, majd sózzuk, borsozzuk. A hajdinalisztet vagy sima lisztet kikeverjük egy kevés tejjel, és ezt is a pulutykához adjuk. Kevés ecettel ízesítjük. Kiforraljuk belőle a lisztet, majd tejföllel és a pulykával tálaljuk.

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!