Pulutyka
Friss tavaszi levelek vegyesen:
- 1 csokor spenót
- 1 csokor sóska
- 1 csokor céklalevél
- 1 csokor karalábélevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor ribizlilevél
- 1 fej saláta
- 1 csokor madársaláta
- 1 csokor csalán
- 1 csokor tyúkhúr
- 1 csokor pitypanglevél
- 5 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- ½ fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5 dl zsíros tej
- 1 ek hajdinaliszt
- zöldségalaplé
- 1 tk ecet
- só
- bors
- a tálaláshoz tejföl
Sült pulykaszárny
- 8 db pulykaszárny
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4-5 ek mangalicazsír
- só
- frissen őrölt bors
- 2 dl hús- vagy zöldségalaplé
Elkészítés:
A sült pulykához a húsokat megtisztítjuk, majd egy nagyobb, kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk. Ízesítjük sóval, rávágunk egy fej vöröshagymát, és jó pár gerezd fokhagymát is. A tetejére teszünk néhány kanál zsírt, és öntünk alá egy kevés alaplevet. 240 fokra előmelegített tepsibe rakjuk. Ha elkezd pirulni, kb 10 perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és 3-4 óra alatt puhára sütjük.
A pulutykához először a leveleket készítjük elő. Nagyon fontos, hogy ha a mezőn gyűjtünk hozzá vadnövényeket, csak olyat szedjünk össze, amit biztosan ismerünk.
Mindegyiket alaposan megmossuk. A spenótról, a karalábélevélről és a céklalevélről lehúzzuk a vastag ereket és a szárat. Egy nagy edényben vizet forralunk, és minden levelet beleteszünk. Rövid ideig főzzük őket, majd leszűrjük, és addig hagyjuk hűlni a leveleket, míg már hozzájuk lehet nyúlni. Ekkor laskára, vagyis nagyobb darabokra vágjuk.
A vöröshagymát finomra felvágjuk, majd vaj és olívaolaj keverékén ledinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott fokhagymát is. Onnantól nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Ha már puhák a hagymák, jöhetnek az aprított levelek is. Ezeket is dinszteljük, hiszen előzetesen csak egy-két percig főztük őket. Ezután felöntjük az alaplével, majd sózzuk, borsozzuk. A hajdinalisztet vagy sima lisztet kikeverjük egy kevés tejjel, és ezt is a pulutykához adjuk. Kevés ecettel ízesítjük. Kiforraljuk belőle a lisztet, majd tejföllel és a pulykával tálaljuk.