Pisztráng, burgonya, medvehagyma, kaviár

Gasztro

Pisztráng, burgonya, medvehagyma, kaviár

Kollár Endre receptje

Hozzávalók:

Pisztráng

  • 2 db pisztrángfilé
  • long pepper
  • almafaforgács

Espuma

  • 300 g sóágyon sült burgonya
  • 100 g vaj
  • 4 dl tej
  • só 

Burgonyamorzsa

  • 1 db burgonya darálva
  • olaj a sütéshez
  • citromhéj

Savanyított medvehagyma

  • 50 g medvehagyma
  • 1 dl rizsecet
  • 1 dl víz
  • 40 g cukor
  • 1 g só

 

  • A tálaláshoz pisztrángkaviár és mangalicaszalonna

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A pisztrángot lefilézzük, a szálkáit eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és felszeleteljük. Ezután következhet a füstölés. Ha nincs otthon konyhai füstölőnk, akkor rendszeresítsünk erre egy külön lábast. Ennek az aljára tegyük az almafaforgácsot. Helyezzünk a lábasra egy szűrőt, és ebbe sorakoztassuk a halszeleteket. Ezután rátesszük a tűzhelyre az edényt, majd alágyújtunk. Amikor a forgács füstölni kezd, lehúzzuk a tűzről, majd lefedjük, és hagyjuk, hogy a finom füst átjárja a halat. Ez legalább húsz perc. Ezután a sütőt 60 fokra melegítjük egy megfelelő méretű tányérral együtt. A tányért olívaolajjal meglocsoljuk, és erre helyezzük rá a halszeleteket. Lefedjük hőálló folpackkal, majd kb. 6-9 percre betesszük a sütőbe.  

Az espumához a burgonyákat sóágyra ültetjük, majd sütőben megsütjük. 180 fokon 30-40 perc szükséges ehhez a művelethez. Ezután meghámozzuk a burgonyákat, és felkockázzuk. Feltesszük főni a tejszínnel és a vajjal. Ha felforrt, teljesen simára és krémesre turmixoljuk. Végül átszűrjük, és szifonba töltjük. Abból nyomjuk ki a tálalóedénybe.

A morzsához a burgonyát meghámozzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd hideg vízben kiáztatjuk belőle a keményítőt. Ezután 180 fokos olajban ropogósra sütjük, majd lecsepegtetjük. Végül sóval és citromhéjjal ízesítjük.

A medvehagymaleveleket hideg vízbe áztatjuk, hogy jól szívják meg magukat vízzel. Közben összekeverjük a salátalevet, majd beletesszük a leveleket, és tálalásig behűtjük legalább egy órára.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk is a halat a habbal, a burgonyaropogóssal, a medvehagymával, illetve egy szelet mangalicaszalonnával és egy kiskanálnyi kaviárral.

 

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X