Piszke, egres, köszméte, pöszméte – mindegy, hogy hívod, csak ne mellőzd!

Gasztro

Piszke, egres, köszméte, pöszméte – mindegy, hogy hívod, csak ne mellőzd!

Méltatlanul mellőzött gyümölcs az egres, és ha nincs a kertben, akkor bizony bajos dolog hozzájutni. Hazánkban Szentendre környéke volt nevezetes, amikor a filoxéra által kipusztult szőlők helyett ültették a hegyoldalakra. Nálunk a régi kertben számtalan egresbokor volt, senki sem lelkesedett a szedését, mert tüskéi nem tréfáltak. A leszedett gyümölcsből készült viszont a nyár elmaradhatatlan levese, egresszósza, a méltán népszerű, fűszeres borjúbecsinált. És olykor a desszertbe is került, mert nagy része kompótként és aranyló lekvárként köszönt vissza a téli napokon.

Falusi egresleves

Hozzávalók

  • 40 dkg egres
  • 10-15 dkg barnacukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • darabka citromhéj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az egrest megtisztítjuk: a bogyók végén lévő szárrészt és a kocsányvégeket levágjuk. Egy liter vizet a barnacukorral és a fűszerekkel felforralunk. Beletesszük a bogyókat, s ha újból felforrt, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, jól kiforraljuk. Tálalhatjuk melegen is, de behűtve az igazi, amikor az ízek összeérnek, s kellemesen savanykásan üdítő. Ha akad egy-két fürt piros- vagy feketeribizli, azt is dobjuk bele: gyönyörű színt visz a levesbe!

Falusi egresleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Borjúbecsinált egressel

Hozzávalók

  • 60 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
  • 1 csapott kk. só
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • néhány szem fekete bors
  • szegfűszeg
  • egy kis darab fahéj
  • 50 dkg egres
  • 1-1 dl tejföl és tejszín
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 kiskanál cukor
  • pár csepp citromlé

Borjúbecsinált egressel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A borjúhúst 1,5 centis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk és kb. 5 deci vizet öntünk alá. Fölforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk. A megtisztított hagymát és a borsot – esetleg néhány szegfűszeget és egy kis darab fahéjat is – fűszerzacskóba rakjuk, így tesszük a húshoz, hogy az íze kifőjön, de a végén könnyedén eltávolíthassuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Az egrest megtisztítjuk, vagyis bajuszát és szárát lecsípjük, majd a szemeket a már puha húshoz adjuk. Immár fedetlenül 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejszínt a liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük, a becsinált levét ezzel sűrítjük, dúsítjuk. Végül a cukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, és ha kell, utánasózzuk.

Fotó: Unsplash / Tatiana Glazkova

Borágóvirágos egreskrém

Hozzávalók

  • 40 dkg egres
  • 15 dkg cukor
  • 1 dkg zselatin
  • 40 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg mogyorós csók
  • maréknyi borágóvirág

Borágóvirágos egreskrém – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az egrest megtisztítjuk és 2 dl vizet aláöntve addig főzzük, míg a bogyók héja felreped. A tűzről levéve hozzáadunk 15 dkg cukrot, turmixoljuk, majd elkeverjük benne a zselatint. A túrót áttörjük, a tejföllel meg a vaníliás cukorral simára keverjük. Az egreses és a túrós krémet borágóvirágokkal üvegtálba rétegezzük. Tetejére mogyorós csókokat rakunk, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!