Falusi egresleves
Hozzávalók
- 40 dkg egres
- 10-15 dkg barnacukor
- fahéj
- szegfűszeg
- darabka citromhéj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés
Az egrest megtisztítjuk: a bogyók végén lévő szárrészt és a kocsányvégeket levágjuk. Egy liter vizet a barnacukorral és a fűszerekkel felforralunk. Beletesszük a bogyókat, s ha újból felforrt, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, jól kiforraljuk. Tálalhatjuk melegen is, de behűtve az igazi, amikor az ízek összeérnek, s kellemesen savanykásan üdítő. Ha akad egy-két fürt piros- vagy feketeribizli, azt is dobjuk bele: gyönyörű színt visz a levesbe!
Falusi egresleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Borjúbecsinált egressel
Hozzávalók
- 60 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
- 1 csapott kk. só
- 1 kisebb vöröshagyma
- néhány szem fekete bors
- szegfűszeg
- egy kis darab fahéj
- 50 dkg egres
- 1-1 dl tejföl és tejszín
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 kiskanál cukor
- pár csepp citromlé
Borjúbecsinált egressel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A borjúhúst 1,5 centis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk és kb. 5 deci vizet öntünk alá. Fölforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk. A megtisztított hagymát és a borsot – esetleg néhány szegfűszeget és egy kis darab fahéjat is – fűszerzacskóba rakjuk, így tesszük a húshoz, hogy az íze kifőjön, de a végén könnyedén eltávolíthassuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Az egrest megtisztítjuk, vagyis bajuszát és szárát lecsípjük, majd a szemeket a már puha húshoz adjuk. Immár fedetlenül 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejszínt a liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük, a becsinált levét ezzel sűrítjük, dúsítjuk. Végül a cukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, és ha kell, utánasózzuk.
Fotó: Unsplash / Tatiana Glazkova
Borágóvirágos egreskrém
Hozzávalók
- 40 dkg egres
- 15 dkg cukor
- 1 dkg zselatin
- 40 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg mogyorós csók
- maréknyi borágóvirág
Borágóvirágos egreskrém – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az egrest megtisztítjuk és 2 dl vizet aláöntve addig főzzük, míg a bogyók héja felreped. A tűzről levéve hozzáadunk 15 dkg cukrot, turmixoljuk, majd elkeverjük benne a zselatint. A túrót áttörjük, a tejföllel meg a vaníliás cukorral simára keverjük. Az egreses és a túrós krémet borágóvirágokkal üvegtálba rétegezzük. Tetejére mogyorós csókokat rakunk, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.