Hozzávalók (2 főre)
- 30 dkg csirkemáj
- 1 db kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
A püréhez:
- 1 db nagyobb fej zellergumó
- 1 dl zsírszegény joghurt
- petrezselyem
- só
Az olajhoz:
- 1/2 dl olívaolaj
- 2 szál friss rozmaring
Elkészítés
A zellergumót meghámozzuk és vékonyka szeletekre vágjuk, majd egy kevés sós vízben puhára főzzük. Akkor lesz a legfinomabb, ha mire megfő a zeller, addigra szinte teljesen elfő róla a víz. Ha már puha, akkor hozzáöntjük a joghurtot és krémesre turmixoljuk.
Ezután az olajba beleszórjuk a száráról lehúzott rozmaringleveleket és azt is alaposan összeturmixoljuk, majd egy sűrű lyukú szűrőn átszűrjük. Ezzel a rozmaringolaj is elkészült. Egy kis zárható üvegbe töltjük, és amit ma nem használunk el, jó lesz legközelebb.

Közben, egy kevés olajon megdinszteljük a fél karikákra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a májat, és lefedve, de időnként megforgatva, jól átsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor kemény lesz! Amikor elkészültünk, megszórjuk egy pici sóval és frissen őrölt feketeborssal.
Tálalásnál a zellerpürét meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel, és csorgatunk rá egy kevés rozmaringolajat. Aztán vértezzük fel magunkat; legyünk erősek, hogy ne együnk többet a kelleténél, mert az eredmény igencsak finom!
Miért a csirkemáj?
A csirkemáj méltatlanul kevés alkalommal kerül az asztalunkra, pedig egy igazi multivitamin és tápanyagbomba. Ezzel szemben nem kalóriabomba, sőt, viszonylag kevés kalória van benne (10 dkg/ 150 kcal). Vastartalma kiemelkedő, de cinkből és szelénből is jelentős mennyiséget tartalmaz. B12, B6 és egyéb B-vitamin tartalma kiemelkedő, éppen úgy, mint a benne található fehérjemennyiség – fehérjéből ugyanis 10 dkg máj közel 20 grammot tartalmaz, ami a csirkemell arányaival szinte azonos.
Ajánljuk még: