Gasztro

Pirított csirkemáj zellerpürével

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (2 főre)

  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 db kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors

A püréhez:

  • 1 db nagyobb fej zellergumó
  • 1 dl zsírszegény joghurt
  • petrezselyem

Az olajhoz:

  • 1/2 dl olívaolaj
  • 2 szál friss rozmaring

Elkészítés

A zellergumót meghámozzuk és vékonyka szeletekre vágjuk, majd egy kevés sós vízben puhára főzzük. Akkor lesz a legfinomabb, ha mire megfő a zeller, addigra szinte teljesen elfő róla a víz. Ha már puha, akkor hozzáöntjük a joghurtot és krémesre turmixoljuk.

Ezután az olajba beleszórjuk a száráról lehúzott rozmaringleveleket és azt is alaposan összeturmixoljuk, majd egy sűrű lyukú szűrőn átszűrjük. Ezzel a rozmaringolaj is elkészült. Egy kis zárható üvegbe töltjük, és amit ma nem használunk el, jó lesz legközelebb.

 

Közben, egy kevés olajon megdinszteljük a fél karikákra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a májat, és lefedve, de időnként megforgatva, jól átsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor kemény lesz! Amikor elkészültünk, megszórjuk egy pici sóval és frissen őrölt feketeborssal.

Tálalásnál a zellerpürét meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel, és csorgatunk rá egy kevés rozmaringolajat. Aztán vértezzük fel magunkat; legyünk erősek, hogy ne együnk többet a kelleténél, mert az eredmény igencsak finom!

Miért a csirkemáj?

A csirkemáj méltatlanul kevés alkalommal kerül az asztalunkra, pedig egy igazi multivitamin és tápanyagbomba. Ezzel szemben nem kalóriabomba, sőt, viszonylag kevés kalória van benne (10 dkg/ 150 kcal). Vastartalma kiemelkedő, de cinkből és szelénből is jelentős mennyiséget tartalmaz. B12, B6 és egyéb B-vitamin tartalma kiemelkedő, éppen úgy, mint a benne található fehérjemennyiség – fehérjéből ugyanis 10 dkg máj közel 20 grammot tartalmaz, ami a csirkemell arányaival szinte azonos.

Ajánljuk még: