Pikáns zöldségleves

Gasztro

Pikáns zöldségleves

Segal Viktor receptje

Hozzávalók: 

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter szárnyas- vagy zöldségleves
  • 1 friss chilipaprika
  • 3 kisebb édesburgonya
  • 2 szem paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 25 dkg előfőzött csicseriborsó
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • friss koriander
  • 1 csokor fodroskel

Elkészítés: 

Előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát apróra vágjuk. A batátát megpucoljuk és felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és felaprítjuk. A chilipaprikát félbevágjuk, és vékonyra vagdaljuk. Ha nem szeretnénk túl csípősre készíteni a levest, akkor a magokat kiszedhetjük.

A póréhagymát alaposan megmossuk, elfelezzük, majd szintén felaprítjuk.
Egy fazékban egy kevés olajat felmelegítünk, majd rádobjuk a vöröshagymát. Megsózzuk, majd a chilit és a fokhagymát is hozzáadjuk, illetve a póréhagymát. Ha a hagyma már kezd üvegesedni, akkor a batátát is beletesszük. Ezután felöntjük az alaplével.

Hozzátesszük a főtt csicseriborsót. Amint az édesburgonya megpuhul, készen is lesz a levesünk.

Közben, ha felforrt  a leves, belefacsarunk egy fél citromot.

A paradicsomokat vízszintesen kettévágjuk, és durván belereszeljük a húsukat a levesbe. A héja így a kezünkben marad.

Ekkor még sózzuk és borsozzuk, majd a koriandert a szárával együtt felaprítjuk, és a leveshez adjuk. Még két percig főzzük, majd forrón tálaljuk. A fodroskelt csak a legvégén adjuk hozzá, hogy minél roppanósabb maradjon.