Hozzávalók:
- 1 báránylapocka
- friss koriander
- petrezselyem
- medvehagyma
- ízlés szerint lime (citrom) kifacsart leve
- mustár
A páchoz:
- tejföl
- fokhagyma
- só
- bors
A krumplipüréhez:
- 70 dkg burgonya
- kacsazsír
- reszelt sajt
- só
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A báránylapockát egy éjszakát pácoljuk. A tejfölt sóval, borssal ízesítjük és belekeverjük a zúzott fokhagymát. Tehetünk bele bőségesen a fokhagymából. Ezt a tejfölös pácot a húsra kenjük és egy éjszakán át letakarva hűtőben érleljük. Másnap tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve 160 fokon, körülbelül másfél órát sütjük, majd levesszük a tetejét és így még fél órát sütjük a húst, hogy szépen megpiruljon.
Amíg a hús sül elkészítjük a krumplipürét. A burgonyát megfőzzük, áttörjük, sóval, kis szerecsendióval ízesítjük, kacsazsírral habosra keverjük, a végén beleforgatjuk a reszelt sajtot. (Ha nincs kacsazsírunk, akkor a szokásos módon, kis tejjel és vajjal is készíthetjük a krumplipürét.)
Amikor a hús megsült, villával vagy kézzel szálakra szedjük és egy tepsi aljára tesszük. Ráöntünk a lime kifacsart levéből, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket (koriander, medvehagyma, petrezselyem) és összekeverjük. A tetejére simítjuk a krumplipürét és a sütőben addig sütjük, amíg a püré teteje szépen megpirul.
Ajánljuk még: