Pásztorpite

Gasztro

Pásztorpite

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 báránylapocka
  • friss koriander
  • petrezselyem
  • medvehagyma
  • ízlés szerint lime (citrom) kifacsart leve
  • mustár

A páchoz:

  • tejföl
  • fokhagyma
  • bors

A krumplipüréhez:

  • 70 dkg burgonya
  • kacsazsír
  • reszelt sajt
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A báránylapockát egy éjszakát pácoljuk. A tejfölt sóval, borssal ízesítjük és belekeverjük a zúzott fokhagymát. Tehetünk bele bőségesen a fokhagymából. Ezt a tejfölös pácot a húsra kenjük és egy éjszakán át letakarva hűtőben érleljük. Másnap tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve 160 fokon, körülbelül másfél órát sütjük, majd levesszük a tetejét és így még fél órát sütjük a húst, hogy szépen megpiruljon.

Amíg a hús sül elkészítjük a krumplipürét. A burgonyát megfőzzük, áttörjük, sóval, kis szerecsendióval ízesítjük, kacsazsírral habosra keverjük, a végén beleforgatjuk a reszelt sajtot. (Ha nincs kacsazsírunk, akkor a szokásos módon, kis tejjel és vajjal is készíthetjük a krumplipürét.)

Amikor a hús megsült, villával vagy kézzel szálakra szedjük és egy tepsi aljára tesszük. Ráöntünk a lime kifacsart levéből, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket (koriander, medvehagyma, petrezselyem) és összekeverjük. A tetejére simítjuk a krumplipürét és a sütőben addig sütjük, amíg a püré teteje szépen megpirul.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.