Omlós keksz

Gasztro

Omlós keksz

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók:

  • 255 g lágy vaj
  • 3 csipet só
  • 255g kamut liszt
  • 75g kukoricakeményítő
  • 70g cukor
  • + 55 g cukor

Elkészítés:

A lágy vajat összegyúrjuk a liszttel, a kukoricakeményítővel, a cukorral és a csipet sóval. Ha a massza összeállt, ízlés szerint ízesítjük kardamommal vagy reszelt marcipánmasszával. Ezután hengert formázunk a tésztából, majd frissen tartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább két órára. Az sem árt neki, ha egy egész éjszakát áll. Akár le is lehet fagyasztani 1-2 hétre.

Ha lehűlt a tészta, egy éles késsel felszeleteljük kb. 1 centiméterenként, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 190 fokon kb. 8-10 perc alatt készülnek el. Ha pirulni kezd a kekszek széle, akkor készen is vannak. Ekkor kivesszük őket a sütőből. Az 55 g cukrot kávédarálóban egy pillanatig őröljük, majd ezzel szórjuk meg még melegen a kekszeket.

 A brownie keksz receptjét ITT, a cookie receptjét pedig ITT találjátok!

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.