Norvég top séf a METRO Gasztroakadémián

Gasztro

Norvég top séf a METRO Gasztroakadémián

Egy gasztronómiai bemutató és egy kulináris alkotóműhely kedvéért kifejezetten a METRO Gasztroakadémia meghívására látogatott Magyarországra a norvég top séf, Christian André Pettersen.

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak

A skandináv gasztronómia csillaga 2024. szeptember 18-án délelőtt magyar séfek számára tartott bemutató főzést és műhelyfoglalkozást a METRO tudásközpontjában, majd Dalnoki Bencével közösen „Gyermekkortól a Bocuse d’Or-ig” fantázianevű hatfogásos degusztációs menüt készítettek egy zártkörű vacsorán.

A két fiatal séf pályafutásában közös nevező, hogy mindketten az utóbbi évek nemzetközi Bocuse d’Or versenyeinek csillagai:

Christian André Pettersen a 2018-as és 2020-as Bocuse d’Or Európa-bajnokság aranyérmese, aki a 2019-es és 2021-es Bocuse d’Or Lyon világbajnokságon bronz díjat kapott; a METRO saját márka nagykövete, Dalnoki Bence pedig a 2022-es Bocuse d’Or Európa-bajnokság ezüstérmese, és a 2023-as Bocuse d’Or Lyon világbajnokság bronzdíjasa.

Dalnoki Bence és Christian André Pettersen – Fotó: METRO

Emlékekre építkezve

A kreativitásáról és fenntartható szemléletéről ismert északi gasztronómiát képviselő Christian André Pettersennek még egy podcast-felvételre is jutott ideje és energiája a METRO Backstage vendégeként. Az esti zártkörű gálavacsora egyszersmind egy alkotóműhely is volt, ahol a két tehetséges fiatal Bocuse d’Or-bajnok séf egymást inspirálva hoztak létre egy emlékezetes menüsort a METRO Gasztroakadémián, a nagykereskedelem vendéglátóipari igényekre szabott minőségi alapanyagaiból.

A vacsora fogásait a séfek személyes életútja ihlette, erre utalt a menüsor neve: „Gyermekkortól a Bocuse d’Or-ig”.

Petit fours – Fotó: METRO 

Kulináris utazás

Az izgalmas, minden érzékszervre ható menüben szerepelt többek között marinált cékla bodzavirággal és tormával, norvég fésűkagyló szarvasgombás pózúival, valamint sarki tőkehal pezsgővajas mártás galangával is.

Az egyes fogások elfogyasztása előtt Christian és Bence kulináris kapaszkodókat adtak a vendégeknek – gasztronómiai véleményvezéreknek, újságíróknak és a METRO kiemelt partnereinek – részletezve, hogy milyen kapcsolódása van az adott ételnek a pályájukhoz. A vacsora így személyes vallomássá, gasztronómiai krédóvá vált.

Christian André Pettersen – Fotó: METRO 

Nyitás a nemzetközi szcénára

„A mai alkalom a METRO Gasztroakadémia történetének egyik csúcspontja volt” – kommentálta a programot Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető. Örömteli egybeesés, hogy mindez a METRO Nagykereskedelem 30. jubileumi évében valósul meg, egy hónappal a METRO Gasztroakadémia október 18-i „születésnapja” előtt. A magyar vendéglátás fejlesztésének napjainkban helyet, alkalmat és módszertani segítséget nyújtó METRO Gasztroakadémia 2010-es indulása a METRO 30 éves magyarországi történetének fontos mérföldköve volt.

„Birsalma pite” citromos verbéna vanília mártással – Fotó: METRO 

A nagykereskedelem számos szakmai versenynek partnere, többek között a Bocuse d’Or felkészüléshez is rendszeresen biztosít minőségi alapanyagokat. A norvég sztárséf látogatása tudatos nyitás is volt a nemzetközi szcéna felé, a nemzetközi kapcsolatok élénkítése céljából.

Ajánljuk még:

Horgászcsaliból orvosság és superfood: a krillolaj világhódító útja

Körülbelül egy évtizede robbant be a köztudatba a krillolaj és annak jótékony hatásai. A krillek, vagy más néven világítórákok a bálnafélék és fókák egyik fő táplálékai, a világ összes óceánjában megtalálhatóak. Eleinte akváriumi haleledel és horgászcsali gyártására használták, azonban nemrégiben a gyógyszeripar is felfedezte őket.