1. Borókás savanyú káposzta halgombóccal
Hozzávalók:
- 2 zsemle
- 1 kis fej vöröshagyma
- 25 dkg halfilé
- 1 evőkanál vaj
- 2 tojássárgája
- só
- őrölt bors
- 2 nagyobb lilahagyma
- 2 evőkanál olaj
- 75 dkg savanyú káposzta
- 2 babérlevél
- 8-10 borókabogyó
- 1 húsos zöldpaprika
- 7 dl zöldségleves
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés:
A felolvasztott vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az egészen apróra vagdalt halfilét, és egy-két percig együtt sütjük. A tűzről levéve beledolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott zsömlét, a tojássárgákat, őrölt borssal ízesítjük. A lilahagymát felkarikázzuk, az olajon üvegesre sütjük. Rádobjuk a kimosott savanyú káposztát, babérral és borókabogyóval ízesítjük és alaposan összekeverjük. Egy tűzálló tálban elterítjük, a halas masszából diónyi gombócokat formálunk, a káposztaágyra rakosgatjuk őket. Rászórjuk az apróra vágott zöldpaprikát, felöntjük a zöldséglevessel és lefedve forró sütőbe tesszük. 180 fokon 45 percig sütjük, és azon forrón tálaljuk. Aki szereti, tejföllel is meglocsolhatja.
2. Savanyú káposztával töltött pontyfilé
(a nyitóképen)
Hozzávalók:
- 40 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 4 szelet pontyfilé (egyenként kb. 15-20 dkg)
- só
- őrölt bors
- 8 vékony szelet húsos szalonna
- a mártáshoz: 2 dl tejszín
- 1,5 dl sör
- 3 tojássárgája
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál citromlé
Elkészítés:
A káposztát, ha túl savanyú lenne, vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a káposztát, és a közepes lángon, lefödve 20 perc alatt puhára pároljuk. A pontyfilék bőrét lefejtjük, sózzuk, borsozzuk. A párolt káposztát a halszeletekre halmozzuk, szorosan fölgöngyöljük, majd mindegyiket 2-2 szelet szalonnával körbetekerjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük. Kisebb tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Közben a tejszínt a sörrel meg a tojássárgájával összekeverjük, megsózzuk, a citromlével ízesítjük. Vízgőz felett szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg mártásszerűen besűrűsödik. Tálaláskor a töltött pontyszeleteket átlósan félbevágjuk, a sűrű mártással leöntjük. Főtt burgonya vagy burgonyapüré illik hozzá köretnek.
3. Káposztás fánk
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál tejföl
- só
A töltelékhez:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 60 dkg savanyú káposzta
- só, őrölt bors
- 20 dkg főtt, füstölt tarja (ez el is maradhat)
- 1 tojás
A nyújtáshoz: liszt
A sütéshez: olaj
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A lisztet a tojásokkal, a sütőporral, az olajjal, a tejföllel és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órán át hideg helyen pihentetjük. Ezalatt a fölaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, kinyomkodott és apróra vágott káposztát és folyamatosan kevergetve megpároljuk. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd az finomra vágott füstölt húst is beleforgatjuk. A tésztát két cipóba osztjuk, lisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és a káposztát elsimítjuk rajta. Széleit tojással megkenjük, és mint a bejglit, szorosan fölcsavarjuk, végül másfél centi vastag szeletekre vágjuk. Bő, forró olajban, mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, és azon forrón kínáljuk.
Ajánljuk még: