Ne vágj savanyú képet tél végén! – Egyél inkább minél több savanyú káposztát!

Gasztro

Ne vágj savanyú képet tél végén! – Egyél inkább minél több savanyú káposztát!

Tél végén szinte ösztönösen kívánjuk a savanyú káposztát. Szervezetünk tévedhetetlenül tudja, hogy szükségünk van a benne megőrzött vitaminokra, a tejsavas erjedés során képződött bélvédő anyagokra, a rostokra. A töltött, rakott káposzta, a káposztás gulyás, a jó káposztalevesek mellett nyersen is fogyaszthatjuk, tökmagolajjal meglocsolva remek salátaként kínálhatjuk. Nálunk hallal és tésztába sütve is kedves, íme, három szuper recept hozzá!

1. Borókás savanyú káposzta halgombóccal 

Hozzávalók:

  • 2 zsemle
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 25 dkg halfilé
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 tojássárgája
  • őrölt bors
  • 2 nagyobb lilahagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 75 dkg savanyú káposzta
  • 2 babérlevél
  • 8-10 borókabogyó
  • 1 húsos zöldpaprika
  • 7 dl zöldségleves

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés: 

A felolvasztott vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az egészen apróra vagdalt halfilét, és egy-két percig együtt sütjük. A tűzről levéve beledolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott zsömlét, a tojássárgákat, őrölt borssal ízesítjük. A lilahagymát felkarikázzuk, az olajon üvegesre sütjük. Rádobjuk a kimosott savanyú káposztát, babérral és borókabogyóval ízesítjük és alaposan összekeverjük. Egy tűzálló tálban elterítjük, a halas masszából diónyi gombócokat formálunk, a káposztaágyra rakosgatjuk őket. Rászórjuk az apróra vágott zöldpaprikát, felöntjük a zöldséglevessel és lefedve forró sütőbe tesszük. 180 fokon 45 percig sütjük, és azon forrón tálaljuk. Aki szereti, tejföllel is meglocsolhatja.

2. Savanyú káposztával töltött pontyfilé

(a nyitóképen)

Hozzávalók:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 4 szelet pontyfilé (egyenként kb. 15-20 dkg)
  • őrölt bors
  • 8 vékony szelet húsos szalonna
  • a mártáshoz: 2 dl tejszín
  • 1,5 dl sör
  • 3 tojássárgája
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál citromlé

Elkészítés:

A káposztát, ha túl savanyú lenne, vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a káposztát, és a közepes lángon, lefödve 20 perc alatt puhára pároljuk. A pontyfilék bőrét lefejtjük, sózzuk, borsozzuk. A párolt káposztát a halszeletekre halmozzuk, szorosan fölgöngyöljük, majd mindegyiket 2-2 szelet szalonnával körbetekerjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük. Kisebb tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Közben a tejszínt a sörrel meg a tojássárgájával összekeverjük, megsózzuk, a citromlével ízesítjük. Vízgőz felett szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg mártásszerűen besűrűsödik. Tálaláskor a töltött pontyszeleteket átlósan félbevágjuk, a sűrű mártással leöntjük. Főtt burgonya vagy burgonyapüré illik hozzá köretnek.

3. Káposztás fánk

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • só, őrölt bors
  • 20 dkg főtt, füstölt tarja (ez el is maradhat)
  • 1 tojás

A nyújtáshoz: liszt

A sütéshez: olaj

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

A lisztet a tojásokkal, a sütőporral, az olajjal, a tejföllel és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órán át hideg helyen pihentetjük. Ezalatt a fölaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, kinyomkodott és apróra vágott káposztát és folyamatosan kevergetve megpároljuk. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd az finomra vágott füstölt húst is beleforgatjuk. A tésztát két cipóba osztjuk, lisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és a káposztát elsimítjuk rajta. Széleit tojással megkenjük, és mint a bejglit, szorosan fölcsavarjuk, végül másfél centi vastag szeletekre vágjuk. Bő, forró olajban, mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, és azon forrón kínáljuk.

 

Már követem az oldalt

X