Gasztro

Narancstorta

Hajdók Éva receptje, amit születésnapi tortapályázatunkra küldött

Hozzávalók: 

A piskótához:

  • 8 tojásból készült kerek piskóta
  • 10 evőkanál cukor
  • 2 kanál víz
  • 10 evőkanál liszt
  • csipetnyi sütőpor

 

a krémhez:

  • 2 dl tejföl
  • 4 dl tejszín
  • 13 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja és a leve
  • 1 narancs húsa apróra vágva
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés:

A szokásos módon piskótát sütünk. Ez nálam így néz ki: A 8 tojásfehérjét tíz evőkanál cukorral kemény habbá verem. Egyenként beledolgozom a tojássárgákat és két kanál vizet teszek még hozzá. A tíz evőkanál átszitált lisztet pici sütőporral elkeverem és óvatosan, apránként adagolva belekeverem a habba. 170 fokon előmelegített sütőben megsütöm. (30-40 perc kell hozzá)

A krém elkészítése következik: a tejfölt beleöntjük egy tálba és a tejszín kivételével a többi hozzávalóval elkeverjük. A tejszínt habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a keverékünket.

 

 Hajdók Éva 
  

 

A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk, a kemény részekre kerül a krém, a tetejére a középső, puha lapot tesszük. Megkenjük a lapokat, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk a krémmel.

A tetejét narancsszeletekkel díszítjük.

Tipp: Célszerű a tortát előző nap elkészíteni, hogy a piskóta jól magába szívja a krémet.

Ajánljuk még: 

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.




Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.