Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 kg rétesliszt
- Annyi víz, amennyitől lágy, de jól gyúrható tésztát kapunk
- 2 dl kisütött vaj
- ízlés szerint kristálycukor
- darált mák
- cukorszirup
Elkészítés:
A tojásokat egy villával kicsit felverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a réteslisztet, és végül a vizet. A lényeg, hogy lágyabb tésztát gyúrjunk, mint mikor levesbe való tésztát készítünk. Ha meggyúrtuk, akkor öt részre osztjuk, és egyenként jól átdolgozzuk az öt adagot. Egy deszkát letakarunk egy konyharuhával, belisztezzük, majd erre sorakoztatjuk a tésztákat. Egy tállal betakarjuk őket, és kb. egy órát hagyjuk pihenni. Ha a tészta megpihent, lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. Ezután feltekerjük a nyújtófára, majd közében kettévágjuk. Így hosszúkás tésztacsíkokat kapunk. Ezeket egymásra tesszük, és keresztben feldaraboljuk, mint amikor szélesmetéltet készítünk, viszont vékony csíkokra vágjuk, nem olyan szélesre. Ha felvágtuk, akkor lazán, lisztes kézzel mozgassuk át kicsit a tésztát, hogy ne ragadjanak össze a szálak.
Közben felforralunk egy nagy fazék sózott vizet, amiben kb. 2 perc alatt kifőzhetünk annyi friss tésztát, amennyit fel szeretnénk használni. Egy mélyebb tepsibe szedjük ki a tésztát, és semmiképpen ne öblítsük le! Rögtön meglocsoljuk kisült vajjal, és megszórjuk ízlés szerint kristálycukorral, ami a forró csíkon pillanatokon belül el is fog olvadni. Kicsit elkeverjük, majd bőségesen megszórjuk darált mákkal.
Közben a tészta főzőlevéből kb. 1 deciliternyit felteszünk főni szirupnak 10 dkg cukorral és kiforraljuk. Ha elkészült, ezzel is meglocsoljuk a mákos csíkot, jól átforgatjuk az egészet, és forrón tálaljuk.
Ajánljuk még: