Nagy-Magyarország receptjei: adai pékkifli

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: adai pékkifli

Többször is jártunk Délvidéken, ahol az egyik kalauzunk Kati néni volt, aki fantasztikus lekvárokat és vasbort is készít a mai napig. Az ő anyósától tanultuk ezt a finom kiflireceptet, ami lekvárral vagy éppen egy kis zsírral megkenve ugyanolyan finom.

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 2,5 -3 dl tej (amennyit a tészta felvesz)
  • 1 élesztő (5 dkg)
  • 1 egész tojás
  • 2 ek cukor
  • 3 ek házi tejföl
  • 2 ek kacsazsír
  • vaj

 

  • 10 dkg olvasztott, sós vaj
  • A kenéshez tej

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben pici cukorral és egy egész tojással elkeverjük. Ezután rászitáljuk a lisztet, és kicsit összedolgozzuk. Beletesszük a tejfölt és a zsírt, majd kis szüneteket tartva simára dagasztjuk. Ha kész, akkor belisztezzük a tetejét, és letakarva hagyjuk megkelni. Ha szépen megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, és egyforma darabokat vágunk belőle. Ezekből egyenlő oldalú háromszöget nyújtunk, megkenjük sós, olvasztott vajjal, és a hosszú végétől kezdve kifliket formázva feltekerjük. Ezután a kifliket tepsibe rakjuk. Vigyázzunk, hogy ne tegyük őket szorosan egymás mellé, mert sütéskor tovább fognak dagadni. A tetejét megkenjük tejjel, és szórunk rá kömény- vagy szezámmagot. Előmelegített sütőben készre sütjük. Miután kivettük a kifliket a sütőből, még egyszer, amíg még forróak, megkenjük őket tejjel, így szép fényesek lesznek.

 

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.