Mutasd a vadasodat, megmondom, ki vagy!

Gasztro

Mutasd a vadasodat, megmondom, ki vagy!

Nemrégiben kertbarátokkal gyűltünk össze, a bográcsban egytálétel rotyogott. A „mi lesz az ebéd?” kérdésre nem volt egyszerű a válasz. Vadas mártás zöldségekkel, zöldséges vadas nokedlivel, vadas ízű borsópörkölt gombával és galuskával, zöldséges mindenféle. Nagy nevetésben törtünk ki, mert a szellő isteni ízeket hozott a tűz felől, és valójában mindenkinek igaza volt. Ez a zöldséges, nyári egyveleg valami olyan finom aromákkal kecsegtetett, amihez foghatót keresve se találtunk volna ezen a felhőtlen napon.

A vadas mártásnak pedig nagy kedvelője vagyok. Gyerekkoromban bolondultam bele, és minden ünnepen, minden születésnapon az volt a kérésem: vadas legyen, zsemlegombóccal. Marhahússal ismertem, de valójában a mártás volt az étel lényege.

Jóval később tudtam meg, hogy a valódi vadas vadból készül, és a mártás tulajdonképpen a pácolásához szükséges zöldségek, fűszerek egyvelege, amiből aztán mindenféle fondorlattal varázsol az értő kéz bársonyos mártást. A kellő sűrűség és állag eléréséhez mustárt, lisztet, bort, tejfölt, tejszínt vetnek be – ki-ki vérmérséklete és ízlelőbimbóinak érzékenysége szerint.

Alapanyagok vadas mártáshoz – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Fiatalasszonyként éveken át kerestem a vadas mártás legjavát, és rá kellett jönnöm, hogy a pontos receptet nem tudom leírni. Mert egészen más lesz a mártás, ha napokig pácolt fácánmadár szaftjával készül, ahogy akkor is, ha ősszel, frissen szedett zöldséggel készül, és ha tél végén a pince mélyéről szedett, öregecske és szívós gyökerekkel. Megint más, ha egyszerűen párolt marhahússal kerül közelebbi kapcsolatba néhány órára, vagy ha egy korosabb vaddisznó combja érkezik barátaink jóvoltából.

A bor karaktere is sokat ad hozzá: esetleg alakítja fanyarabb irányba. A hegyoldalban szedett boróka, a saját babérlevél sosem hiányozhat belőle. A lényeg viszont a karamellizált cukor, amivel nagyot lehet dobni rajta, vagy persze teljesen elrontani.

Mert a cukornak azt a pillanatát eltalálni, amikor az éppen kellemes karamell ízt fogja hozzáadni a vadas pikantériájához, és ezt csak sok-sok gyakorlattal és számos nem tökéletesen komponált mártással lehet elsajátítani!

Persze, azok se mentek a kukába, és lehet, hogy csak én tudtam, hogy sántít bennük valami. Törekedtem a vadas-tökéletességre.

Cukor karamellizálása a vadas mártáshoz – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Aztán megismerkedtem a hamis vadas mártással. Először még zsenge diákkoromban, a Líra Étteremben, a Majakovszkij – mai Király utca – és a Kürt utca sarkán. Az iskolában nem jutott ebéd a nyolcadikosoknak, vagy nem fértünk el, valamiért nem ebédelhettünk az alagsor kicsempézett rideg ebédlőjében. Így többekkel együtt minket, a kimaradtakat oda fizettek be, húsos-tésztás menüre.

Hétfőnként mindig ugyanaz volt a menü: húsleves és csőtészta hússal, vadas mártással. Volt már némi konyhai ismeretem, pontosan tudtam, hogy nem mást tálaltak fel az előfizetéseseknek: az előző napi húslevesben főtt húsból egy-egy tekintélyesnek nem mondható szeletet, egy kupac tésztát, és rá a szószt. Amit pedig a leveszöldség némi tejföllel krémesített változatának tekinthettünk. Nem mondhatom, hogy rossz volt: éhesek voltunk, meg lehetett enni. De a vadashoz vajmi kevés köze volt, csupán nevében viselte.

Mégsem írhatták ki a táblára, hogy vasárnapi maradékok feltámasztva, csőtésztával.

Vadas mártás savanyítása – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Később a magam bőrén tapasztaltam meg, hogy lehet vadast készíteni húsos csontból is, ha eléggé szépen mosolygunk a hentesre. Mert akkor bőven hagy húst a csonton, és a gazdagon bezöldségelt levesből jut a vadas mártásba is. Csak a fűszereket kell hozzá kellő gondossággal és ízléssel megválogatni.

A kertbarátokkal való beszélgetés során szépen kikerekedett a vadas-történet. Kiderült, a vadas szósz sok helyen eleve „hamis”-nak készül. Például azért, mert a vegetáriánus családtagok kedvében szeretnének járni. Máshol a „nem eszem meg a finomfőzeléket” mondat elhárítására leturmixolta a nagymama, majd kóstolgatta, fűszerezte, és végül oda jutott, hogy egy vadas mártáshoz hasonlót sikerült alkotnia. És bevált.

Vadas mártás zöldségekkel, galuskával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Hallgattam a történeteket, hogy mennyi, mennyi tapasztalat, ötlet, rafinéria és a szükségből szülte kreativitás tölt meg egy tál ételt. Hogy a „hústalan napok” mennyi furfangot követelnek meg a háziasszonytól. Vadas mártás-e az, amit nem mártásként tálalunk, hanem mindenféle zöldséggel gazdagítjuk, vagy éppen galuskát szaggatunk bele?

Megannyi kérdés, amikre nincs igazán helyes válasz – vagy éppen minden válasz jó. Ahogyan a vadas mártás is, ha ízletes, ha nem érezzük ki belőle egyetlen alkotóelemét sem, ha bársonyosan simul a szájban.

Borbás Marcsi így készíti a vadas mártást:

Nem titkoltam, hogy elloptam az ötletet, mert éppen egy nagyobb családi összejövetelre készültünk, és egy nagy családnál mindig gond, hogy hogyan tegyünk mindenki kedvére, figyelembe véve az egyéni érzékenységeket, és a „nemszeretem” kívánságokat. Félresöpörtem a vegán bableves, a sovány paprikás krumpli javaslatokat, és előrukkoltam a frissen szerzett ötlettel. Ezen a vasárnapon a mi bográcsunkban ízletes hamis vadas mártás rotyogott csöndesen, előírás szerint elkészítve. Az előírás persze a saját rendelkezésem volt, mi más.

Ebbe került a zöldborsó, a párolt laskagomba, a gluténmentes galuska. Akinek kedve úgy tartotta, megtejfölözhette. Hogy mi az étel neve? A kérdésre a válasz úgy lenne korrekt, ahogyan ma a menő éttermek írják az étlapra: vadas mártás, zsenge zöldborsó, laskagomba, galuska. Későn jutott eszembe hogy tejfölhab lett volna még igazán stílusos a tetejére – sebaj, majd legközelebb! Mert jóízűen falatozta mindenki. Úgy hiszem, bekerül majd a családi étel-kalendáriumba – köszönet érte a kedves kertbarátoknak!