Mire jó a papsajt?

Gasztro

Mire jó a papsajt?

Óvodások lehettünk, a házak mögötti tiltott területen játszottunk. Bemásztunk a kerítésen, bujkáltunk a halomba rakott betonelemek között. Olyan volt, mint egy igazi labirintus. Mesevárosunk volt, jó kis történeteket találtunk ki hozzá. Mindenkinek volt kedvenc zuga, ahová elbújt, és ha megéheztünk, papsajtot ettünk. Ott nőtt mindenfelé, ettük mindnyájan. Egy ízben valahogy magamra maradtam, üldögéltem az én kis betonvackomban, ölemben egy jó marék papsajttal. Vajon miért hívják papsajtnak?

Ezen gondolkodtam. Hiszen nem is sajt, és nincs is a környéken sehol egy pap se, tűnődtem. De nem kérdezhettem meg senkitől se, mert a papsajt a betonok közt nőtt, és akkor máris kiderült volna, hogy megint a tiltott területre tévedtünk. Így hát befaltam a papsajtot, nevezzék is bármiért is annak.

Jóval később tudtam csak meg, hogy valójában mályvák azok, miknek a kissé sajtízű termését eszegettük.
Mallow flowers

Fotó: 123RF

 

Tovább olvasok

A papsajtmályva eredetileg Ázsiából és Dél-Európából származik, de mára Dél- és Közép-Európában mindenfelé, gyomos társulásokban elterjedt. Rendkívül igénytelen, akár még szeptemberben is virágzik. Sokan panaszolják, hogy az utóbbi időben eltűnőben van. Magam úgy látom, hogy a papsajt olykor elköltözik, mégpedig olyan helyekre, ahol valamiért megbolygatták a talajt: építkezések környékén például derekasan díszlik.

Maga a növény kedves, erőteljes kerek leveleket, erős szárat növeszt, a vad külső finom ízeket és gyógyító erőket rejt.

A vadmályva vagy erdei mályva gyökere orsó alakú, szára elágazó, durva szőrös felületű. Levelei karéjosak, szélük rovátkolt. A levélhónaljakból bújnak ki a halványlila, lilán mintázott virágok. Korong alakú termése a papsajt.

Malva neglecta

Fotó: Wikipedia / Matt Lavin

A közönséges mályvát legtöbbször egészen alacsonyan kell keresnünk, szára nem nő fél méteresnél magasabbra. Az igénytelen halványrózsaszín virágú, vese alakú-gömbölyű levelekkel rendelkező közönséges mályva törmelékeken, útszélen vagy vasúti töltésen nő. Virágai fontos nektárforrást jelentenek a méhek, lepkék és dongók vagy számára. A különféle rovarfajok jelenléte elengedhetetlen a mályvák beporzásához is.

A virágokat és a leveleket június és szeptember között gyűjthetjük, napsütötte időben.

Teája nagyon hatékonynak száj-, és torokfertőzések, légcsőhurut esetén. Belsőleg alkalmazhatjuk gyomor-bélhurut, hasmenés és gyomorfekély kezelésére. Külsőleg aranyér lemosáshoz és ülőfürdőhöz, körömágygyulladás, sebek, fekélyek ápolására. A mályvalevelek olívaolajban megfőzve, majd pépesítve segítenek a fagyott végtagok gyógyulásában.

Papsajt müzliben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A papsajt az európai népi hiedelmekben is érdekes szerepeke kapott. Van, ahol úgy tesztelték a nő termékenységét, hogy a vizeletét a növényre öntötték. Ha a mályva elszáradt, úgy tartották, a nő gyermektelen marad. Ha a növény megőrizte zöld színét, ez a gyermekek áldását jelezte.

Leírások tanúskodnak arról, hogy a mályvát régmúlt időben salátanövényként is tisztelték. Levelei, a fiatal hajtások salátába, főzelékbe valók. Az éretlen magvak, a papsajt, nyersen és főzve is ehetők, megszárítva müzlibe keverhetjük. Lehet egy-egy zöldségkrémleves (nyitóképünkön) különleges levesbetétjeként kínálni.

Ínséges időkben a szárított termésekből kását főztek gyerekeknek és lábadozóknak.

Papsajt szárítva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A termésben felfedezhetünk egy kissé sajtra hajazó ízvilágot.

A mályva virágai pedig nagyon jól illenek gyümölcsös desszertekbe, gyümölcslevesekbe, szörpöt színezhetünk szirmaikkal.