Millió gyümölcs kínálja magát – készítsünk jeges teát!

Gasztro

Millió gyümölcs kínálja magát – készítsünk jeges teát!

Rekordmeleg napokat élünk, és ahogyan az előrejelzéseket nézem, ez nem is lesz sokkal másként július teljes hónapjában. Az ilyen száraz, forró napokon kiemelten fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ám az erre legalkalmasabb tiszta víz mellett olyan frissítő italokkal is változatossá tehetjük napjainkat, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ezúttal házi jegestea receptekkel igyekszünk feldobni a nyarat – érdemes kipróbálni őket.

A boltban kapható megoldások helyett érdemes az otthon készített jeges teákban gondolkodnunk, mert ezek amellett, hogy változatosan variálhatóak, sokkal egészségesebb alternatívákat kínálnak a felfrissülésre. A klasszikus házi jegestea recepthez nem kell más, mint víz, fekete tea, citrom és az édesítés egy általunk preferált módja – véleményem szerint a méz erre a legalkalmasabb.

Egy egyszeri, nagycsaládos adaghoz négy filternyi teát forraljunk fel másfél liter vízben, hagyjuk benne a filtereket negyedórán át, majd mikor kivettük, ízesítsük citrommal. Amikor már kihűlt, mehet hozzá a méz is: így megőrizzük annak áldásos összetevőit és pozitív hatásait is. Fogyasztás előtt tegyünk poharainkba jégkockákat, és erre öntsük rá a lehűtött teát, végül tegyünk bele kezeletlen citromkarikákat is.

Fotó: Unsplah / Mae Mu

 

Tovább olvasok

Még jobb, ha szálas teával dolgozunk: ez esetben pedig már a variációk számát is megsokszoroztuk. Válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabb szálas tea keveréket, ebből három evőkanálnyi mennyiséget forraljunk fel másfél liter vízben, majd öt percig hagyjuk állni. Miután leszűrtük, ízesítsük mézzel és citrommal, hűtsük hidegre, és tálaláskor szintén jégkockával telt pohárba tegyük, némi citromkarika kíséretében.

Ha gyümölcsös teakeverékre esett a választásunk, akkor érdemes tálaláskor fagyasztott gyümölccsel ízesítenünk – ez kiválóan feldobja az amúgy is friss, gyümölcsös ízeket.

Egyik kedvenc, frissítő nyári teám a mentás, citrusos, gyömbéres jegestea, aminek elkészítése a klasszikus tea elkészítésével kezdődik- és nem kell több hozzá, mint friss mentalevelekkel és reszelt gyömbérrel ízesíteni az elkészült klasszikus jegesteánkat. Variálhatjuk ezt is ezerszámra: legjobb, ha narancsszeleteket teszünk hozzá vagy megpróbáljuk többféle mentával is.

Fotó: Unsplash / Massimo Rinaldi

A szerencsésebbek kertjében dübörög a szeder- és ribizliszezon, így adja magát, hogy készüljön ezekből is frissítő tea forró napjainkra. Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy a ribizlit és szedret turmixgépben leturmixoljuk, az elkészített teához adjuk, mikor az már kihűlt, és hagyjuk összeérni az ízeket. Aki nem szereti, ha rostos az ital, annak érdemes leszűrnie, de véleményem szerint pont az a legjobb benne, hogy a gyümölcsök minden áldásos részét tartalmazni fogja hűsítő italunk.

Tálaláshoz használhatunk lefagyasztott szedret és ribizlit is – vendégeinknek máris nagyobb kedve lesz felülni az egészséges frissítők hullámaira.

Ne hagyjuk ki a klasszikus barackos házi jeges teát sem, ami nem sokban tér el az előzőektől: a frissen szedett barackot meghámozzuk, felszeleteljük, kissé pépesre nyomkodjuk vagy leturmixoljuk, majd a szedres változathoz hasonlóan készítjük el belőle teánkat. Ehhez mindenképpen érett, puha barackokat használjunk, mert csak ezeknek lesz meg az a zamata, ami különlegessé teszi teáinkat.

Fotó: Pixabay / Jason Goh

Aki szeret többet bíbelődni egy frissítővel, annak ajánlom a jeges teák gazdag változatát: ehhez a következő hozzávalókra lesz szüksége: fekete tea, gyömbér, vanília, narancs, citrom, barack, fahéj, menta, levendula és nádcukor. Másfél liter vizet felforralunk, beleteszünk 2-3 csapott evőkanál fekete teát, tíz percig áztatjuk, majd leszűrjük. A még forró vízbe beletesszük a nádcukrot-, hogy megfelelően feloldódhasson. Ezután mehet bele a többi összetevő is: a reszelt gyömbér, a vanília, a szeletelt narancs és a citrom, a fahéj, a menta és a levendula.

Az így elkészített tea mehet a hűtőbe, ahol érdemes pár órát pihenni hagyni.

Izgalmas felfedezéseket tartogathat az úgynevezett cold brew módszer is, ami egy új technika a teakészítésben. Eszerint hideg vízbe kell áztatni a tealeveleket, mert így zamatosabb és frissítőbb lesz a jeges teánk. A hideg vizes áztatással készült italnál egy kancsó (másfél liter) megtöltéséhez öt filter szükséges, de sokkal több türelmet igényel, mint a klasszikus módszer. Ahhoz, hogy minden zamatot kihozhassunk hideg italunkhoz, legalább 6-8 órát kell hagynunk ázni a teát, így csak azoknak ajánlott, akiknek kellő türelme van hozzá.

Fotó: Pixabay / Andy M.

Nyitókép: Pixabay / Hunag Jin