Mézes krémes

Gasztro

Mézes krémes

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 1 csapott ek szódabikarbóna
  • 5 ek tej
  • 2 ek méz
  • 1 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • 3 dkg zsír

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek gríz
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom leve

  • Baracklekvár a lapok megkenéséhez

A csokimázhoz:

  • 1 tábla 70 %-os étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tejet, a zsírt, a mézet, a cukrot és a tojást gőz fölött habosra keverjük. Nem kell túl sűrűre készíteni, de legyen az egész egynemű és levegős. Ezután hagyjuk langyosra hűlni, nehogy a forró krém csomóssá kapja össze a lisztet, amelyet szódabikarbónával elkeverve adunk majd hozzá a krémhez.

A liszttel együtt jól dolgozzuk össze a tésztát, majd formáljunk belőle négy cipót. Nem muszáj pihentetni, de nem árt neki, ha letakarva hagyjuk egy kicsit. Ezt követően a cipókat egyenként vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk. Fontos, hogy alaposan alálisztezzünk.

Legyünk türelmesek, a tészta ragacsos és nehezen kezelhető, de próbáljuk egységes vastagságúra és azonos méretűre sodorni.

Egy közepes tepsi hátoldalát vajjal megkenjük és liszttel megszórjuk, erre helyezzük rá egyenként a lapokat. 180 fokon kb. 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük őket. Akkor megfelelő az állaguk, ha a sütőből kivéve kemények és roppanósak. A megsült lapokat 1-2 perc után óvatosan leszedjük a tepsi hátoldaláról, és egy tálcára helyezzük őket.

Miközben a lapok sülnek, elkészítjük a krémet is. A tejben sűrűre főzzük a grízt a vaníliás cukorral, a vajat pedig habosra keverjük a cukorral és a citrom levével. Amikor a tejbegrízünk teljesen kihűlt, hozzáadjuk a habos vajat, és egyenletesen elkeverjük.

Amennyiben még langyos volt a tejbegríz, és visszalágyította a vaj, akkor tegyük teljes kihűlésig a hűtőszekrénybe, mielőtt rákennénk a lapokra.

Végül összeállítjuk a süteményt. A kisült lapokat megkenjük baracklekvárral, majd pedig a krém egyharmadával. Így három réteg lap és három réteg krém sorakozik majd egymáson váltakozva.

Az utolsó lapot csokoládémázzal vonjuk be. Ehhez felolvasztjuk a csokoládét a vajjal, és ezt oszlatjuk el egyenletesen a mezes krémes tetején. A süteményt egy éjszakát pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.

Tipp: Ha szeretnénk, hogy még gazdagabb legyen a sütemény, készítsük másfélszeres mennyiségben a krémet, a lapok elbírják azt is, és úgy még lágyabb lesz a desszert!

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.