Ez a dekoratív és nagyon finom desszert nem hiányozhat a lengyelek húsvéti asztaláról. Erre az alkalomra mindig gazdag és különleges díszítést kap, melyhez magvakat, aszalt gyümölcsöket és színes cukorkákat is használnak. A recept a törököktől érkezett, fűszerkereskedők közvetítésével a 17. században. Fogyasztása jutalom volt azok számára, akik betartották a szigorú böjtöt, és felkészültek Krisztus feltámadásának ünnepére.
Sokféle formában és ízesítéssel készül, ám a hagyományos változat négyszögletes, és mindenképpen lapos. Készülhet omlós és kelt tésztával egyaránt. A süteményt díszítő magok mellett gyakran ráírják csokoládéval, hogy „Alleluja”.
A mazurek a lengyel kultúra és gasztronómia szempontjából is nagyon fontos étel, rendkívül büszkék rá, és 2011-ben polonikumnak, vagyis hagyományos lengyel terméknek minősítették.
Az elkészítése nem bonyolult, és nem is túl időigényes, ám érdemes egy napot várni a kóstolással, mert úgy még finomabb lesz. Ha gyerekekkel készítjük, szuper dekorációkat lehet kitalálni a tetejére. Süthetünk akár több kisebb darabot is, úgy mindenki kidíszítheti a sajátját.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 130 g hideg vaj
- 90 g porcukor
- 50 g darált dió
- 1 tk sütőpor
- 1 db tojás
- ½ narancs héja
- csipetnyi fahéj
Töltelék:
- 200 g tejcsokoládé
- 120 ml zsíros tejszín
A díszítéshez: mandula, aszalt vörösáfonya, citromfűlevelek
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, eldörzsöljük a hideg, felkockázott vajjal, majd összedolgozzuk a cukorral, a darált dióval és a tojással. Ízesítjük egy csipetnyi fahéjjal és egy bionarancs héjával. Ha esetleg nem állna össze a tészta, néhány csepp hideg vizet adhatunk még hozzá. Ha elkészültünk, becsomagoljuk a tésztát, majd legalább egy órára hűtőbe rakjuk.
Ha letelt a pihentetés ideje, a tésztának levágjuk kb. az egyötöd részét, és a maradékot négyszögletesre sodorjuk. Egy 21x21 cm-es, négyszögletes, kivajazott sütőforma alját kibéleljük vele. Az oldalához a kisebb adag tésztát négy felé osztjuk, majd hengert formálunk a részekből, és körberakjuk vele a forma szélét. Ez lesz a sütemény pereme. Ezután villával óvatosan megnyomkodjuk, hogy szép csíkos legyen. A sütemény alját megszurkáljuk, majd 180 fokon kb. 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután elkészítjük a krémet. A tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és jól összedolgozzuk egy botmixerrel. Ezután az egészet a tésztára öntjük. Ha már szinte teljesen megdermedt a krém, ízlés szerint díszítjük.
A cikk megjelenését a METRO támogatta
Ajánljuk még: