Mazurek – Lengyel húsvéti sütemény

Gasztro

Húsvét

Mazurek – Lengyel húsvéti sütemény

Antal Csilla receptje

Ez a dekoratív és nagyon finom desszert nem hiányozhat a lengyelek húsvéti asztaláról. Erre az alkalomra mindig gazdag és különleges díszítést kap, melyhez magvakat, aszalt gyümölcsöket és színes cukorkákat is használnak. A recept a törököktől érkezett, fűszerkereskedők közvetítésével a 17. században. Fogyasztása jutalom volt azok számára, akik betartották a szigorú böjtöt, és felkészültek Krisztus feltámadásának ünnepére.

 

Sokféle formában és ízesítéssel készül, ám a hagyományos változat négyszögletes, és mindenképpen lapos. Készülhet omlós és kelt tésztával egyaránt. A süteményt díszítő magok mellett gyakran ráírják csokoládéval, hogy „Alleluja”.

A mazurek a lengyel kultúra és gasztronómia szempontjából is nagyon fontos étel, rendkívül büszkék rá, és 2011-ben polonikumnak, vagyis hagyományos lengyel terméknek minősítették.

Az elkészítése nem bonyolult, és nem is túl időigényes, ám érdemes egy napot várni a kóstolással, mert úgy még finomabb lesz. Ha gyerekekkel készítjük, szuper dekorációkat lehet kitalálni a tetejére. Süthetünk akár több kisebb darabot is, úgy mindenki kidíszítheti a sajátját.

 

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 130 g hideg vaj
  • 90 g porcukor
  • 50 g darált dió
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojás
  • ½ narancs héja
  • csipetnyi fahéj

Töltelék:

  • 200 g tejcsokoládé
  • 120 ml zsíros tejszín

A díszítéshez: mandula, aszalt vörösáfonya, citromfűlevelek

 

Tovább olvasok

 

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, eldörzsöljük a hideg, felkockázott vajjal, majd összedolgozzuk a cukorral, a darált dióval és a tojással. Ízesítjük egy csipetnyi fahéjjal és egy bionarancs héjával. Ha esetleg nem állna össze a tészta, néhány csepp hideg vizet adhatunk még hozzá. Ha elkészültünk, becsomagoljuk a tésztát, majd legalább egy órára hűtőbe rakjuk.

Ha letelt a pihentetés ideje, a tésztának levágjuk kb. az egyötöd részét, és a maradékot négyszögletesre sodorjuk. Egy 21x21 cm-es, négyszögletes, kivajazott sütőforma alját kibéleljük vele. Az oldalához a kisebb adag tésztát négy felé osztjuk, majd hengert formálunk a részekből, és körberakjuk vele a forma szélét. Ez lesz a sütemény pereme. Ezután villával óvatosan megnyomkodjuk, hogy szép csíkos legyen. A sütemény alját megszurkáljuk, majd 180 fokon kb. 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután elkészítjük a krémet. A tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és jól összedolgozzuk egy botmixerrel. Ezután az egészet a tésztára öntjük. Ha már szinte teljesen megdermedt a krém, ízlés szerint díszítjük.

A cikk megjelenését a METRO támogatta

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X