Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 db tojás
- 3 ek cukor
- 1 ek finomliszt
- 3 ek darált mandula
A mandulakrémhez:
- 10 dkg mandula
- 10 dkg karamellás tejcsokoládé
- 2 ek semleges ízű olaj
- 2 ek vaj
- 2 ek porcukor
A csokoládéhabhoz:
- 3 db tojássárgája
- 7 dkg kristálycukor
- 70 ml habtejszín
- 20 dkg fehércsokoládé
- 3 dl zsíros habtejszín
- 1 cs instant zselatin
Az összeállításhoz: Amaretti
A piskótához a tojásokat habosra felverjük a cukorral. Ezután óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a darált mandulát. sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, majd 175 fokon pirosra sütjük. Kb. 15 perc alatt készül el. Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
A mandulakrémhez a mandulát késes aprítóba tesszük, és egy evőkanál olajjal és a cukorral együtt krémesre aprítjuk. Ezután hozzáadjuk a vajat, még egy kanál olajat és a felolvasztott csokoládét. Egyneműre összedolgozzuk még kb. 2-3 perc alatt, majd hűtőbe rakjuk, hogy meg tudjon dermedni.
A habhoz a tojások sárgáját a cukorral és a 70 ml tejszínnel együtt gőz fölött kézzel kikeverjük. Ha elkezd sűrűsödni a keverék, és az ujjunkat beledugva csípősen meleg, akkor levesszük a gőzről, és átrakjuk egy robotgép üstjébe. Kihűlésig keverjük. Közben a fehércsokoládét felolvasztjuk, majd ezt is a tojásos keverékhez adjuk. Végül a 3 dl tejszínt krémes habbá verjük. Közben hozzáadjuk a zselatint is. Ha elkészültünk, összeforgatjuk a fehércsokoládés krémmel.
Ezután összeállítjuk a tortát. A tortaforma oldalát kibéleljük folpackkal. Alulra kerül a piskóta. Erre egy réteg mandulás krém. A forma szélét körberakjuk amaretti kekszekkel úgy, hogy a sima felük kerüljön kívülre. Ezután óvatosan ráöntjük a tortára a csokoládéhabot. Hűtőbe rakjuk, és legalább három órát pihentetjük. Ezután óvatosan leszedjük róla a kapcsos tortaforma oldalát, és lehúzzuk a folpackot. Tálaláskor amarettit morzsolunk a tetejére.
A recept megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: